Žumberak: Sv. Gera (1178 m)

Sv. Gera // izvor: uskok-sosice.hr

Sveta Gera je najviši vrh Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske. Iako je hrvatsko ime za taj vrh Sveti Ilija, naziv je gotovo zaboravljen te se češće koristi stari slovenski naziv Sveta Gera. Slovenci vrh zovu i Trdinovim vrhom prema svom književniku Janezu Trdini. Crta državne granice sa Slovenijom vodi kolnim putom po samom hrptu. S hrvatske se strane nalazi grkokatolička kapela sv. Ilije u kojoj je uređeno jednostavno planinarsko sklonište, a desetak metara od nje, sa slovenske strane, konzervirani ostaci kapele Sv. Jere.

Žumberak: Sveta Gera (1178 mnv)

14. 07. 2018. subota

 

VISINSKA RAZLIKA

616 mnv

 

TEŽINA

Srednje teška

 

POLAZAK

U 5.00 sati kod hotela Podravina. Putovanje do Sošica traje oko 3 sata. Stajanje prema potrebi.

 

USPON

Oko 2.30 sati plus pauze

Početna točka uspona je na parkiralištu Doma Sošice u Sošicama. Najprije ide asfaltiranim putem kroz selo. Nastavlja laganim usponom po travnjacima, a nakon njih šumskom stazom do križanja s makadamskim putem. Ovdje staza skreće desno, ide jedno vrijeme makadamom, a zatim opet lagano uzbrdo šumskom stazom, do ponovnog križanja s makadamom na području Boljara (Područje posebne zaštite – predviđeno za posebni rezervat travnjačke vegetacije). Ovdje se skreće lijevo, jedno vrijeme se slijedi makadamsku cestu, a zatim ponovo lijevo na šumsku stazu. Staza dalje ide visokom bukovom šumom, izlazi na travnati hrbat pa po njemu stalno uzbrdo do vrha.

Na vrhu se nalazi vojarna, odašiljač slovenske televizije, geodetska piramida na koju je učvršćen žig, te crkvica Svetog Ilije. S vidikovca, otvoren je pogled u svim smjerovim.

 

SILAZAK

Istim putem oko 2.00 sata

 

POVRATAK

Oko 19.00 sati

 

CIJENA IZLETA

100,00 kn za članove, za članove drugih društava 130,00 kn

 

PRIJEVOZ

Autobus

 

HPO

Sveta Gera

 

POTREBNA OPREMA

Zaštita od sunca i kiše, dobre planinarske cipele. Hrana i piće iz ruksaka. Zbog vrućine uzeti dosta vode.

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.