Žumberak: Ječmište i Pliješ

Planinarska kuća na Žumberku // foto: Roman Horvatić

Park prirode nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske u kojem se miješaju obilježja Dinarida, Alpa i Panonske nizine. Dinarski tip se očituje u krškom reljefu, alpski krajolik je vidljiv u strmim i oštrim planinskim grebenima, a blaga, valovita pobrđa ukazuju na Panoniju. Nama kao planinarima zanimljiva su, za ovaj jednodnevni izlet, dva vrha koja se nalaze u HPS obilaznici Ječmište i Pliješ.

Žumberak:

Ječmište 976 m i Pliješ 977 m

Nedjelja, 24. studenoga 2019. g.

TEŽINA

Lagana staza dužine 10-ak km i visinske razlike oko 500m

POLAZAK

U 5:00 sati s parkirališta kod hotela “Podravina”

PLAN IZLETA

Oko 9:00 sati – dolazak do mjesta Petričko selo od kuda počinje naš pohod. Silazimo iz busa, opremamo se i krećemo prvo asfaltnom strmom stazom prema selu Grič pa dalje planinarskom stazom i dijelom makadamom do vrha Ječmište. Nakon kratke pauze krećemo prema vrhu Pliješ. Planinarska kuća Vodenica je slijedeće odredište i bit će otvorena za nas. Dogovoreno je jelo (grah, kolači) i piće (pivo, rakija) koje se naplaćuje te ćemo se zadržati i odmoriti u kući oko sat vremena. Najatraktivniji dio izleta Slap Sopot nalazi se nekih sat vremena od kuće Vodenica i slijedeća je stanica na našem izletu. Postoje dva puta do slapa, lakši i teži i zavisno od uvjeta (vlaga, snijeg i sl. ) izabrat ćemo najpogodniji. Nakon slikanja i odmora krećemo prema jami Jazovki te prema selu Sošice gdje će nas čekati bus.

Povratak u Koprivnicu u večernjim satima.

CIJENA IZLETA

110 kuna

PRIJEVOZ

Autobus

POTREBNA OPREMA

osnovna planinarska oprema, štapovi , odjeća – ovisno o vremenu, hrana, tekućina po potrebi (min. 1,5 L), osobni dokumenti, planinarska iskaznica, mobitel, fotoaparat, lijekovi (ako se koriste)

Kod prijave vodiču molim vas da se izjasnite da li ste zainteresirani za jelo u Planinarskoj kući Vodenica radi organizacije. Uplata najkasnije do 21.11. četvrtkom u 18.00 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum)

VODIČ

Roman Horvatić 0992849678

POMOĆNI VODIČI

Bojana Balog i Ranko Gregurek

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.