Zimska bajka u Gorskom kotaru

Nas cijelih 7 planinara predvođenih vodičem Renatom ranom zorom krenuli smo putem prema Delnicama. Bez obzira na  gustu maglu koja nas je pratila putem, pitajući se što nas čeka na uzvisinama, uzbuđenja nije falilo.

Stali smo u centru naselja Skrada, uzeli si potrebne stvari za uspon i krenuli. Dio puta prošli smo još zaleđenom ulicom do šume, naravno snježnog pokrivača je svugdje bilo, sve više stazom kroz šumu, kojih 60 cm.

Dolazak na odredište olakšali su nam naši dobri dečki koji su se dogovorili da će naizmjence prtiti put da nama mladim damama olakšaju uspon. Zanimljiv je bio Petar, najmlađi član ekipe, pun energije, koji je trčkarao kroz snijeg. Naš prvi uspon bio je Skradski vrh koji se uzdiže iznad Skrada, sa svih strana šumovit i strmi brijeg. Jutro je postalo bistrije s temperaturom oko -1°C do 0°C.

Na vrhu se nalazi veća zaravan gdje je smještena kapela Marijina Uznesenja na nebo i planinarsko sklonište Rudetova bajta, a geodetski znak vrha i metalni žig nalaze se na humku povrh livadice. Tu smo napravili podužu pauzu za osvježenje, fotografiranje i izvođenje zimskih radosti (čitaj ludosti).

Drugi uspon, Črmužov vrh kod Delnica pruža djelomičan vidik na Viševicu, Bjelolasicu i Mrkopaljski kraj. Ime je dobio po črmužu, divljem luku koji inače raste tamo, kada nema snijega.

Krenuli smo na uspon od kraja cestice vikend naselja Male Poljane, ponovno tabanjem staza.

Većim dijelom je bio mokri snijeg, osim kod vrha, pa je bilo malo otežano hodanje. Visina snijega i propadanje ponegdje do pojasa nije nas spriječilo da na vrijeme dođemo do svog cilja, naravno, uz mirno vodstvo Renata. Čarobne šume, potpuna snježna idila, pozdravljale su nas sa snijegom koji je padao s njihovih grana drveća. Cijelim putem pratilo nas je i grijalo sunce koje je obasjavalo unutrašnjost šume. Na vrhu smo naravno udarili žig, malo se okrijepili i put natrag do auta pa prema Koprivnici.

Pozdrav vrhovima do slijedećeg puta! Pozdrav suncu koje nam je uljepšalo dan!

Tekst: Kristina Starčević

Fotografije: Renato Rac, Kristina Starčević