Vis

Dan prvi: Split i Vis

Nakon olujnog nevremena u Koprivnici, okupili smo se u subotu u 3,00 sata i krenuli na put spremni za nove izazove. Autobus je bio popunjen do zadnjeg mjesta. Naši vodiči: Ivana Kolar, Ivica Kušek i Miroslav Kanisek očekivali su lijepo vrijeme na Visu. Putem smo slušali o povijesti grada Visa te dobili materijale o povijesnim znamenitostima na otoku i ponovili plan puta.

Po dolasku u Split, kratko vrijeme do polaska trajekta, proveli smo individualno po želji. Većina je krenula u brzu, kratku šetnju po starom dijelu grada Splita. Uz usputna fotografiranja, pozdravili smo grad i upijali ozračje grada pod Marjanom.

Uz pozitivne vibracije krećemo na trajekt. 2,5 sata vožnje trajektom bio je divan izlet morem u kome smo uživali u druženju na morskom zraku te pogledu na more i otoke.

Po dolasku u grad Vis smjestili smo se u hotel “Issa” te kratko vrijeme proveli u kupanju i boravku na plaži.

U turistički obilazak grada Visa poveo nas je gospodin Boris Čargo, djelatnik Arheološkog muzeja Vis. Prepun znanja, podijelio je s nama brojne informacije višesatnim izlaganjem dok smo obilazili: Rimske terme, Rimsko kazalište, dvorište Arheološkog muzeja i šetali gradom Visom.

Navečer smo se okupili na terasi hotela, družili se i pripremali za sutrašnji odlazak do najvišeg vrha otoka Visa.

Tekst: Goranka Teodorčević

Dan drugi: Uspon na Hum

Drugi dan puta bio je rezerviran za planinarenje. Cilj: vrh Hum 587m n/v. Krenuli smo iz hotela nakon doručka i usput obavili kupnju tekućina jer smo očekivali topao ranoljetni dan.

Krenuli smo blago strmom stazom za našim vodičem Hansom. Usput smo uživali u pogledima na grad Vis i morska prostranstva.

Prvi dulji odmor bio je u planinarskom domu. Malo smo odmorili i okrijepili se. Razgovorljiv domar privukao nas je odličnom crnom kavom i pokojim pivom. Nakon odmora, nastavili smo planinariti.

I dalje hodajući kroz nisko i nešto više raslinje došli smo do drugog objekta kojeg smo željeli posjetiti. Titove špilje. Nakon razgledavanja unutrašnjosti i odmora, krenuli smo prema najvišem vrhu.

Stigavši na vrh, vrijeme smo iskoristili za ručak, skupljanje žigova, fotografiranje divnih pogleda i sakupljanju energije za nastavak.

Nešto strmijim silaskom krenuli smo do Komiže.

Tijekom planinarenja sva su nam osjetila bila uključena. Vidjeli smo divne poglede. Slušali smo zveket kamenja po kojem smo hodali. Mirisali smilje, ružmarin i drugo bilje, a ono s malo više trnja smo mogli i osjetiti.

Spustivši se u Komižu, neki su jedva dočekali sjesti i popiti nešto osvježavajuće, a drugi uroniti u more.

Autobusom smo se vratili do Visa i putem ponosno pokazivali prema vrhu i govorili: “Gle, tu smo bili!” Poslijepodne i večer proveli smo u vlastitom aranžmanu.

Dan treći: Povratak kući

U ponedjeljak je plan bio obići Modru špilju i Biševo, ali kako to obično biva, dogode se neke stvari na koje se ne može utjecati. Tako je ovaj put Modra špilja bila zatvorena i morali smo se zadovoljiti alternativom.

Brodićem Antilope obišli smo višku uvalu i Titin bunker koji je nekada služio kao tajno skrovište brodova. Nakon obilaska, mogli smo posjetiti i razgledati vojni brod koji je bio privezan u luci.

Čekajući trajekt do Splita, imali smo vremena za samostalno istraživanje otoka.

Kući smo se vratili u kasnim noćnim satima. Ovaj planinarsko-turstički izlet poslužio je kao dobro punjenje baterija.

Tekst: Tajana Rižner

Fotografije: Goran M. i Lela Puhar