Veliki Zavižan, Veliki Pivčevac, Mali Rajinac

Veliki Zavižan // foto: https://www.velebit.meridian-arts.com

Veliki Zavižan (1676 m) se uzdiže južno od Botaničkog vrta u Modrić dolcu od kuda polazi jedan pristup vrhu. U nižim dijelovima Veliki Zavižan je šumovit sve do livade Čemerikovac, u višim dijelovima je obrastao klekovinom, dok sam vrh je kamenit. S njega se otvara osobito lijep vidik na more i otoke Krk, Prvić, Goli otok, Sveti Grgur i Rab, a u daljini na Cres i Lošinj s izraženom Osorčicom. Na Velebitu se prepoznaju susjedni Veliki i Mali Pivčevac i na drugoj strani Balinovac i Vučjak s planinarskim domom te nešto dalji Mali Rajinac i još dalji Rožanski kukovi. Vrh je označen natpisom KT na velikom kamenu, u njega je ugrađen i žig. Na vrhu se još nalazi upisna kutija.

Zavižanski Pivčevac (1676 m) u nekim zemljovidima nosi naziv Veliki Pivčevac. U njegovoj neposrednoj blizini je i Mali Pivčevac. Veliki i Mali Pivčevac uzdižu se južno od livade Buljevca, s koje je dobro vidljiv Mali Pivčevac dok se Veliki nazire u njegovoj pozadini. Oba su vidljiva i lijevo od velebitske ceste na putu prema Vukušić snježnici. Veliki Pivčevac je u donjem dijelu šumovit, dok mu je vršni dio stjenovit tako da je s njegovog vrha dobar vidik. Na jednu se stranu uočava Veliki Zavižan i Balinovac, a na drugu Mali Rajinac. Vidik se pruža sve do Rožanskih i Hajdučkih kukova. Označen je natpisom imena i nadmorske visine na kamenu. Na vrhu je i upisna kutija a pored nje je planinarski žig. Na istom kamenu s druge strane je oznaka KT.

Mali Rajinac (1699 m) je najviši vrh sjevernog dijela Velebita. Uzdiže se južno od travnate visoravni Jezera s koje je označen jedan prilaz na vrh. Obronci su mu šumoviti, dok mu je gornji dio stjenovit. Prilaz vrhu je lagan. Vidik s vrha je otvoren i pruža se duž Velebita na Rožanske kukove i Gromovaču, na Hajdučke kukove i Vratarski kuk kao i na obližnje Mali i Veliki Pivčevac. Označen je tablom koju je postavilo PD „Zagorske staze“, a na kojoj piše: “Najviši vrh Sjevernog Velebita, Mali Rajinac 1699 m.“ Poviše table, u istom kamenu je oznaka KT, a pored nje je u stijenu ugrađen žig.

Veliki Zavižan, Veliki Pivčevac, Mali Rajinac

subota, 15. lipnja 2024. godine

PRIJEVOZ

Autobus

POLAZAK I POVRATAK

Polazak u 5:00 sati s parkirališta kod hotela “Podravina” u Koprivnici. Povratak u Koprivnicu u kasnim večernjim satima.

PREDVIĐENO TRAJANJE HODA

Parkirni prostor PD Zavižan – Veliki Zavižan, 1 sat + pauze, VR 150 m, DT 1,8 km

Veliki Zavižan – Veliki Pivčevac, 2 sata + pauze, VR 150 m, DT 2,48 km

Veliki Pivčevac – Mali Rajinac, 2-3 sata + pauze, VR 200 m, DT 4,15 km

ZAHTJEVNOST IZLETA / TEŽINA STAZE

Kondicijska zahtjevnost K2 – umjereno zahtjevno, tehnička zahtjevnost T2 – umjereno zahtjevno

HPO

11.2. Veliki Zavižan 1676 m
11.4. Veliki Pivčevac 1676 m
11.5. Mali Rajinac 1699 m

PLANINARSKA OPREMA

osnovna planinarska oprema, štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, slojevita odjeća, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama

OBAVEZNI DOKUMENTI

planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica

PREHRANA

Iz vlastitih ruksaka

CIJENA PRIJEVOZA

40 € (Ulaznica u NP “Sjeverni Velebit” uključena u cijenu)

PRIJAVE

četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum)

VODIČ

Leopold Stipić (098 407 067)

NAPOMENA

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

VAŽNO

Izlet se održava uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka u trenutku realizacije izleta.