Trail dolinom rijeke Soče

Na Trail dolinom rijeke Soče povela nas je vodičica Bojana 09.06.2022. u zavidnom broju. Dva autobusa vozila su nas 7 sati do izvora rijeke gdje smo lagano krenuli u pohod ljepotama za koje dio planinara (mislim na sebe) nije imao pojma da postoje.

Rijeka Soča ostavila me bez teksta. Doslovno. Zato ću početi s faktima. Izvire u Sloveniji u Trenti, dugačka je 137 kilometara i utječe u Tršćanski zaljev. Navodno su Soču u gornjem toku nekad nazivali Šnita. Što mi zvuči prilično nedostojno, obzirom da mi je prva asocijacija na Šnitu -kruh, ili salama. A ova alpska rijeka neusporediva je bilo s čime, a osobito sa sendvičem.

Teško je skupiti dojmove s ovog izleta jer je nenaviklom mozgu teško procesuirati tu količinu ljepote, nestvarnih scenografija i tekuće tirkizne boje za koju sam ignorantski mislila da postoji samo na Jadranu.

Od svojeg izvora, Soča mjestimično djeluje poput pitomog alpskog potočića, klizi niz planinske strmine, tu i tamo se skriva ispod kamenja. Malo dalje se širi i plitka i ledena umiva bijele kamene oblutke. Na jednoj od takvih riječnih širina i mi smo se sjatili poput žednog jata ptica -odmoriti, pofriškati noge u rijeci, pa čak i napuniti bočice riječnom vodom. Za ne daj Bože.

Sve u svemu, možete si misliti koliko je ta rijeka očaravajuća kad gotovo da sam propustila spomenuti planine! A ima se što spomenuti! Nebrojeni vrhovi izmjenjuju se u zeleno-bijeloj kompoziciji – alpski borovi i bijele stijene, Triglav u pozadini, i tako kilometrima… Svako toliko dvije obale rijeke spajaju se visećim drvenim mostićima učvršćenim sajlama te bi se prelazak preko njih s jedne strane mogao usporediti s uzbudljivom adrenalinskom vožnjom, a s druge strane potencijalnim harakirijem. Kako kome.

Mislim da smo ukupno prohodali dvadesetak kilometara, a svaki prijeđeni kilometar pruža nove senzacije. I bez obzira na netaknutu prirodu i atmosferu gotovo svečanog mira, na Sočinim obalama odvijaju se razne aktivnosti. Turisti šetaju, kampiraju, bicikliraju, ozbiljni muškarci u rijeci do koljena pecaju, zaljubljeni parovi se grle, obitelji se druže, mlado i staro drijema, meditira, pliva, djeca se na noge bacaju u rijeku od čije hladnoće tijelo boli i trne…

Rijeka Soča i njezina dolina oborile su me s nogu. Dvaput. I ne samo mene. Ozbiljno, gležnjevi popuštaju pred ovakvim prizorima. Što se mene tiče, za ovaj izlet može se odrediti redovni godišnji termin. Višednevni, ako se svi slažemo?

Tekst: Nives Lukanec

Fotografije: Marko Posavec, Lela Puhar, Ana Kroflin Mamić