Svečanom sjednicom obilježno 95 godina HPD “BILO”

HPD „Bilo“ Koprivnica je u petak 22. travnja 2023. godine održalo Svečanu sjednicu povodom svog 95. rođendana. Točnije, Društvo je osnovano 8. ožujka 1928. godine kada je nekolicina planinara i zaljubljenika u prirodu osnovalo podružnicu Hrvatskog planinarskog društva pod imenom „Bilo“. Osnivači tada nisu ni slutili da će Društvo toliko dugo opstati i biti prepoznato u Zajednici svojim djelovanjem. Društvo je vrlo aktivno, trenutno broji oko 510 članova, a da bi tako dugo opstalo zaslužni su mnogi članovi kroz godine svojim većim ili manjim volonterskim radom u HPD „Bilo“, prema mogućnostima i afinitetima.

U Podravkinoj dvorani skupili su se planinari „Bila“ te njihovi gosti i uz prigodan program obilježili ovu vrlo značajnu obljetnicu. Planinarima su se pridružili tajnik HPS-a Alan Čaplar, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, predstavnik stanice HGSS Koprivnica, predstavnica Stanice Planinarskih vodiča Varaždin, predstavnica Udruge slijepih Koprivničko križevačke županije, gosti iz drugih planinarskih društava: HPD MIV Varaždin, PD Pevec iz Koprivnice, PK Ivanec, PD Kalnik Križevci, PD Ravna gora, PD Borik iz Đurđevca, PD Ludbreg.

Program je vodila članica „Bila“ Marica Filipić počevši svečanost uvodnim govorom te opširnim osvrtom na povijest Društva.

Zatim se prisutnima obratio predsjednik Društva, Ivica Kušek koji se osvrnuo na napredak u radu Društva te pregledom događaja od 2018. godine do danas.

Nazočnima su se obratili i gosti pa su se za govornicom izmijenili tajnik HPS-a Alan Čaplar, gradonačelnik Grada Koprivnice, Mišel Jakšić, predstavnik HPD „MIV“ iz Varaždina, predstavnik PD „Ravna Gora“ uz lijepi prigodan poklon koji nas je podsjetio kako je Društvo obilježilo svoj rođendan davne 1933. godine; iz PD „Kalnik“ obratio nam se gosp. Zlatko Mustić koji nas je ujedno pozvao da im se sljedeće godine pridružimo obilježavanju njihovog 100 jubileja; rođendan su nam čestitali i dragi nam prijatelji iz PK „Ivanec“.

Sudionici svečanosti su mogli uživati u nastupima vrlo talentiranih učenika OŠ Podolice. Učenici 5. razreda izveli su igrokaz pod nazivom “Boje prijateljstva“, Klara Lazar recitirala je pjesmu „Kad već postoji planina“, a Lucija Korenjak “ Jutro na Velebitu“.

Tijekom cijele svečanosti prisutni su mogli pratiti na velikom platnu prizore s planinarskih pohoda, susreta i akcija te uživati u ljepotama prirode koje su fotografirali učesnici.

Hrvatski planinarski savez dodjeljuje planinarima i planinarskim organizacijama u HPS-u priznanja Brončani znak, Srebrni znak , Zlatni znak i Plaketu za postignute uspjehe, rezultate i zasluge za razvoj planinarstva. Znakove dodjeljuje Izvršni odbor HPS-a, na temelju obrazloženog prijedloga i mišljenja Komisije za odlikovanja HPS-a, članovima planinarskih društava koji na bilo koji način duže vrijeme potpomažu razvoj planinarstva, te koji se uspješno i dugotrajno bave organizacijskim ili gospodarskim radom u planinarskim društvima i na taj način pridonose razvoju planinarske organizacije u Hrvatskoj.

Alan Čaplar, tajnik HPS-a u ime Hrvatskog planinarskog saveza je uručio priznanja slijedećim našim članovima:

Brončani znak od članova su primili: Neven Adamović, Lidija Briški, Jadranka Čiček, Dijana Jakopanec, Ksenija Kresl, Dunja Lukavečki, Barica Polak, Zvonko Polak, Tamara Telic Zagrajski.

Srebrni znak dodijeljen je: Filipić Marica, Jurić Tatjana, Rac Renato i Slukić Ljiljana.

Zlatni znak primili su: Burić Ivan i Majerus Boris.

Predsjednik HPD „ Bilo“ je uručio 37 priznanja članovima Društva koji se vrlo aktivno odazivaju radnim akcijama i drugim aktivnostima rada Društva kojih ima mnogo iako se to možda na prvi pogled ne vidi. Rad Društva zapravo počiva na volonterskom radu.

Također su uručene Zahvalnice pojednicima, društvima i organizacijama koje svojim donacijama potpomažu rad Društva i njegove aktivnosti.

U ime članova koji su primili priznanja od HPS-a zahvalila se Lidija Briški prigodnim govorom, dok je u ime članova koji su primili priznanja za svoj volonterski rad od HPD „Bilo“ par riječi rekao Miroslav Kanisek koji je istaknuo važnost volontiranja.

Osobno će se uručiti Priznanje za počasnog člana Društva, gđi Ivani Kolar za uspješan i dugotrajan doprinos planinarstvu Koprivnice.

Nakon svečanosti slijedilo je druženje uz domjenak te fotografiranje. Odlična prilika za male planinarske razgovore i dogovore!