Srednji Velebit – promjena termina

Photo: Alan Čaplar

Bačić kuk (1304m), Budakovo brdo (1317m), Velinac (965m)

!!! 8. i 9. rujna 2018. (subota i nedelja) !!!

Srednji Velebit  je dio između alanske i štirovačke ceste koja ga odvaja od sjevernog Velebita te poprečne ceste Karlobag-Gospić,koja ga odvaja od južnog Velebita. Baške Oštarije (927m) su gorsko naselje na nekadašnjem važnom velebitskom prijevoju ceste između Gospića i Karlobaga te idealno uporište za planirani uspon na dio srednjeg i južnog Velebita. Naziv Oštarije podsjeća na nekadašnje gostionice (tal. osteria) na putu iz Like prema Primorju, a danas je to velebitsko selo sa nekoliko razbacanih zaselaka na oštarijskom polju.

Bačić kuk je najviši i najsjeverniji kuk u nazubljenom nizu Dabarskih kukova. Sam vršni dio je vrlo uzak, a uspon na njega zahtjevan. S vrha koji ima oblik malog izduženog kamenog grebena pruža se nenadmašan vidik na Dabarske kukove koji poput hrpta strše iz šumskog zelenila, pružajući se u jugoistočnom smjeru prema Baškim Oštarijama. Budakovo brdo je slikovit gorski hrbat u središtu srednjeg Velebita, u vršnom dijelu potpuno travnat i po tome izdaleka prepoznatljiv. Na širem području Budakova brda nalazi se jedno od četiri poznata staništa čuvene velebitske degenije.

Velinac je zanimljiva kamena glavica strmih strana koja bdije nad Karlobagom i unatoč razmjerno skromnoj visini, pruža izvanredan vidik prema moru. Vrh je prepoznatljiv izdaleka po svojemu neobičnom obliku nadnesenom nad more i stijenama u vršnom dijelu.

 

TEŽINA

srednje zahtjevne staze. Visinska razlika oko 1000 m prvi dan , a oko 650 m drugi dan.

Polazak:

Autobusom u 4 sata s parkirališta kod hotela „Podravina“  u Koprivnici.

Vožnja autocestom na izlaz Gospić i dalje prema Karlobagu u Baške Oštarije.

Subota 25.08.2018. (8h hoda + pauze)

Dolazak u naselje Baške Oštarije (927m) te nastavak puta do Dabarske kose (943m), gdje nas ostavlja autobus, te s jednodnevnim ruksakom odlazimo Dabarskom cestom do Bačić dulibe (860m) te nastavljamo do Bačić kuka (1304m).

Uspon cca 2.30 h. Sam uspon na kuk (10 min) je tehnički zahtjevan, ali planinarski žig se nalazi podno kuka. Vraćamo se do križanja pred Bačić kukom i nastavljamo kroz šumu i livade na Budakovo brdo (cca 1.30h). Povratak do križanja istim putem, cca 1h te preko Visibabe (1160m) vraćamo se do autobusa cca 2h.

Zastajemo na prijevoju za razgled Kubusa na Baškim vratima.

Odlazak do planinarskog doma Vila Velebita na noćenje.

Nedelja 26.08.2018. (2h hoda + pauze)

Ustajanje u 6 sati te nakon doručka polazak na Velinac (965m) iz zaselka Budaci iza Kučišta Cesarečkih. Nakon silaska istim putem (cca 2h) i odmora, odlazak u Karlobag na kupanje.

U 16h povratak iz Karlobaga u Koprivnicu uz stajanje po potrebi. Očekivani dolazak u Koprivnicu u večernjim satima.

 

CIJENA PRIJEVOZA

220 kn (autobus – max. 30 planinara) + noćenje u planinarskoj kući Vila Velebita 60 kn.

 

POTREBNA OPREMA

Osnovna planinarska oprema, zaštita od kiše i sunca, sklopivi štapovi za hodanje, jednodnevni ruksak za hodanje, baterijska svjetiljka, vreća za spavanje (obavezno), hrana i piće, planinarska obilaznica.

Planinarski dom je opskrbljen vodom i pićem.

 

HPO

Bačić kuk (1304 m), Budakovo brdo (1317m), Velinac (965m)

 

Prijave i uplata  četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum) do 23.08.2018.g.

VODIČ

Tatjana Jurić , 091 / 5395 152 

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.