Školarci OŠ Sokolovac na Kleku

Grupa Mladih planinara iz OŠ Sokolovac 15.10.2022. godine krenula je na planinarski izlet na planinu Klek, blizu Ogulina. U 6:15 ukrcali smo se u autobus ispred škole i krenuli u novu pustolovinu.

Nakon gotovo četiri sata vožnje i kratkih stanki stigli smo u Zavičajni muzej u Ogulinu. Vidjeli smo puno zanimljivih predmeta iz prošlosti, saznali o planinarskoj opremi, poznatim planinarima te o životu Ivane Brlić-Mažuranić. Posjetili smo i Đulin ponor dubok 40 metara koji je prema legendi dobio ime po nesretno zaljubljenoj djevojci Đuli.

 Uskom cestom autobusom smo se zaputili do planine Klek (1182 metra). Nakon dva sata uspješnog planinarenja i razgledavanja predivne prirode došli smo do Planinarskog doma. Tamo smo zastali kako bismo se malo odmorili i skupili snage za penjanje na vrh.  U Planinarskom domu kupili smo razne stvarčice: magnete, slike i olovke za sjećanje na naš izlet. Krenuli smo na sam vrh planine Klek gdje smo doživjeli nova iskustva, penjali se uz pomoć užeta i ići malo ekstremnijim i užim putevima. Kad smo stigli na vrh, pogled je bio prelijep, a doživljaj se nije mogao opisati riječima. S vrha  smo vidjeli  dio Zagreba i mali dio susjedne države Slovenije. Nakon fotografiranja na vrhu planine i pogleda, koji će nam dugo ostati u sjećanju, slijedio je povratak do Planinarskog doma i autobusa. Moramo priznati da nam je povratak bio nekako lakši, a spuštanje je bilo  brže nego penjanje.

 Nikad umorniji i sretniji sjeli smo u autobus i krenuli prema Sokolovcu. Usput smo stali u

Burger Kingu, mjestu  za beskrajne užitke, da ukusnim burgerima, krumpirićima, slatkim zalogajima  vratimo izgubljenu energiju. Veseli i ponosni na postignuti uspjeh nastavili smo put do Sokolovca uz slušanje glazbe i  dobro društvo. U Sokolovac smo stigli oko 21:00 sat.

Nakon dana punog zabave i pustolovina svi smo otišli spavati sretni, veseli i umorni, a neki čak i ponosni na sebe jer su prebrodili svoje strahove od visine. Ovo nam je bilo prelijepo iskustvo i veselimo se novim planinarskim izazovima.

Tekst i fotografije : Antonija Krešić i Katarina Rajić, 7.a