Samoborsko gorje – Plešivica i Oštrc

Oštrcgrad // foto: Neven Adamović

Plešivica je drugi po visini vrh u Samoborskom gorju i odavno popularno planinarsko izletište. Na vrhu se nalazi 5 metara visoka željezna piramida i kameni geodetski stup. Prva piramida visoka 10 metara bila je podignuta već 1881. godine, a njezin donji dio bio je zatvoren daskama i služio je kao zaklon od nevremena. Piramida je izgorjela 1903. godine pa je HPD 1905. na istome mjestu postavio novu željeznu piramidu. Ona je 1924. bila renovirana, ali je i poslije nekoliko puta stradala zbog nesavjesnih posjetitelja. Piramida koja je sad na vrhu podignuta je 1957. godine. Vrh se nekoć zvao Čerga (taj je naziv danas potpuno zaboravljen), vjerojatno po nekadašnjoj planinarskoj kolibi. Vrh je uzletište za letače padobranskim jedrom.

SAMOBORSKO GORJE – Plešivica (779 m/nv) i Oštrc (752 m/nv)

10. travnja 2021. (subota)

VAŽNO:    Izlet se održava uz pridržavanje svih trenutnih epidemioloških mjera i preporuka. U autobusu obavezno nošenje maske, svatko sjedi sam osim članova iz iste obitelji. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, izlet se odgađa!

PRIJEVOZ

autobus

POLAZAK

Autobusom u subotu 6.00 sati s parkirališta kod hotela „Podravina“ u Koprivnici.

Vožnja autocestom do Ruda, uz zaustavljanje po potrebi.

 

VISINSKA RAZLIKA

500 m visinske razlike

ZAHTJEVNOST STAZE

Srednje teška

 

USPON

Rude – Manja Vas – Kotari – Plešivica – Poljanice oko 3 sata.

Poljanice – Prekrijžje – Rancerje – pl. Dom Željezničar – Oštrc oko 1.30 sati

Oštrc – Rude oko 1.30 sati

POVRATAK

očekivani dolazak u Koprivnicu oko 20.00 sati

 

CIJENA PRIJEVOZA

80 kn (na bazi 30 osoba uz poštivanje potrebnog razmaka u busu)

Prijave i uplata četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum)

 

POTREBNA OPREMA

obavezno planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena, osnovna planinarska oprema za zimske uvjete planinarenja (čvrste pl. cipele), štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, slojevita odjeća, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama.

HRVATSKA PLANINARSKA OBILAZNICA

Plešivica, Oštrc

VODIČ

Ivan Burić  098 374 831

NAPOMENA:       Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.