Rođendanska šetnja- 95 mi je godina tek!

Ove godine Društvo obilježava 95 godina postojanja. Kako bi obilježili tako veliki jubilej planirane su mnogobrojne aktivnosti kroz cijelu godinu. Na sam dan osnutka 8.ožujka odlučili smo organizirati rođendansku šetnju ulicama našega grada.

Okupili smo se ispred naše prostorije koju planinari najbolje poznaju i u kojoj se okupljaju svakog četvrtka od 1993 godine. Nakon par uvodnih riječi tajnice (i vodičice), te zdravice 23 člana društva krenulo je u laganu šetnju kroz povijest Društva.

Prvo smo se uputili prema zgradi Hrvatskih šuma gdje smo naučili kako moramo reći veliko hvala gosp. Anti Kvaterniku koji je nakon 1956. godine kada se društvo ugasilo ponovno pokrenuo njegov osnutak. Naime, 18.11.1973. godine u prostoriji Hrvatskih šuma (podružnica Koprivnica) bila je zakazana osnivačka skupština za obnovu planinarskog društva u Koprivnici. Na toj skupštini za predsjednika je izabran A. Kvaternik, za tajnika je imenovan Zvonimir Križanac, a za blagajnicu Nada Vrban. U samo mjesec dana djelovanja Društvo je već brojalo 53 člana i prvi izlet je organiziran slijedeće godine (1974.) na Kalnik. Društvo od tada djeluje neprekidno.

Put nas dalje vodi do OŠ Antun Nemčić Gostovinski, do tamo privremeno skrećemo da pozdravimo našu dragu članicu i vodičicu Lidiju koja je nažalost morala raditi, a jako je htjela biti dio rođendanske ekipe.

Kod OŠ ANG smo kratko zastali da skrenemo pozornost kako je tu radio prof. Vladimir Blašković jedan od inicijatora osnutka Društva 1928. godine, a kako je nastalo samo Društvo članovi su mogli saznati na kontrolnoj točki 4.

Tajnica čita izvatke iz knjige (HPD „Bilo“ u Koprivnici 1928. -2008.) dr. Milivoja Kovačića o tome kako je prof. Vladimir Blašković zajedno s Ivanom Šavorom, Ervinom Šalamunom, Slavkom Lowy i Josipom Milhofer 2.1.1928. godine uputio dopis HPD-u Zagreb s molbom da središnjica dozvoli osnivanje podružnice u Koprivnici. (Orginal tog dopisa se čuva u muzeju Grada Samobora.)

Te davne 1928. godine u tadašnjim „Koprivničkim novinama“ 21. siječnja upućen je poziv:

Ovlaštenjem Hrvatskog planinarskog društva, središnjice u Zagrebu umoljavam planinarke i planinare da u svrhu osnutka podružnice Hrvatskog planinarskog Društva u Koprivnici izvole pridoći sastanku koji će se obdržavati ove nedelje 22.1.o.mj. u 11 sati u zgradi Državne relane gimnazije“.

Međutim, taj sastanak nije održan jer je bilo prisutno samo 7 građana. Ponovni sastanak je sazvan u svratištu „Križ“ ( nama svima poznat hotel Turist) 8.3.1928. godine radi dogovora o osnivanju HPD podružnice Koprivnica.

Na tom sastanku za predsjednika je izabran Milivoj Smogjia (gradski vječnik), tajnik prof.Vladimir Blašković, a blagajnik Josip Milhofer. Članovi Upravnog odbora su još bili Pavao Kuntić i Ivan Šavor, a članovi Nadozrnog odbora Ivo Klučka (prof. u Gimnaziji), Vladimir Malančec (odvjetnički perovođa) i Vinko Vošicki (koprivnički knjižničar). Javljeno je središnjici u Zagrebu da bi se Društvo nazvalo „BILO“ po najizrazitijem vrhu Bilogore, visinskoj točki 294m. Društvo je u početku imalo 20 članova, od toga 5 žena. Uglavnom su to bili Koprivnički intelektualci, ali i učenici realne gimnazije.

Kada smo zastali na ovoj točki morali smo malo uputiti poglede gore na zgradu kako bi vidjeli spomen ploču koje je Društvo podiglo povodom 70. godišnjice djelovanja (1998.). Sigurno mnogi članovi ne znaju za tu spomen ploču dok tamo prolaze pa dok ovo čitate sjetite se baciti pogled drugi put dok tamo prolazite.

Kod zgrade Hrvatske pošte naučili smo da djelovanje Društvo je bilo prekinuto zbog II. svjetskog rata te je trebalo proći 5 godina nakon završetka rata da se obnovi planinarska djelatnost. To je uspjelo 27.6.1950. godine kada je održana osnivačka skupština u prostorijama Kotarskog sindikalnog vijeća, danas zgrada Hrvatske pošte. Za predsjednika je tada izabran prof. Franjo Stanić, za tajnika Stanko Šafar, a blagajnika Milan Švarc. Te godine (1950.) Društvo je imalo 138 članova.

Šetnja završava na Zrinskom trgu ispred Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ gdje smo u prvom izlogu mogli vidjeti 10 fotografija naših članova i čuti priču kako je Društvo 29. i 30.5.1982. godine bio domaćin bratskom susretu planinara pod nazivom „Bilogora 82“. Te godine preko 1000 planinara iz 67 planinarskih društava iz svih Republika i pokrajina bivše države stiglo je u naš grad. Iz Koprivnice je sudjelovalo 320 planinara.

Nakon sat vremena rođendanske šetnje druženje je završilo u obližnjem kafiću uz priču o nekim novim projektima i izletima koji nas očekuju.

Koprivnica, 12.03.2023.

                                                               

Tekst: T.T.Zagrajski

Fotografije: Lela Puhar