Predstavljen projekt “Via Adriatica”

Oznake staze “Via Adriatica”

U srijedu 16. svibnja 2018. godine u okviru programa „Svijet na dlanu“, a u organizaciji Knjižnice i HPD-a „BILO“ iz Koprivnice predstavljen je projekt Via Adriatica. Via Adriatica prva je hrvatska dugometražna planinarska staza, a kroz priču i predivne foto i video uratke predstavio ju je njen idejni začetnik, osnivač planinarskog društva “AktivNatura” i strastveni pustolov Srećko Vukov iz Zagreba.

Via Adriatica – dugometražni je turističko-planinarski put kroz prirodne znamenitosti i kulturno-povijesnu baštinu Hrvatske. Počinje na istarskom poluotoku Kamenjak, a završava na poluotoku Prevlaka kod Konavala, na najjužnijoj kopnenoj točki Hrvatske. Dužina staze je oko 1090 kilometara, a savladava 41 000 metara ukupne visinske razlike i prolazi kroz 3 nacionalna parka, 3 parka prirode, 6 značajnih krajobraza, 3 posebna rezervata i cijeli niz ostalih zaštićenih područja i kulturnih dobara i kao takva prava je rijetkost u svijetu. Dotiče čak 10 rijeka i sve naše priobalne planine i planinske masive.

Ova staza ima veliki potencijal postati novi hrvatski brend i ima nevjerojatan turistički potencijal, a zasigurno će biti zanimljiv pothvat za nas planinare.
Više o samom projektu te o tome kako možete podržati ideju saznajte na internetskoj stranici www.viaadriatica.org.

tekst: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica

foto: Dunja Lukavečki