Planinarski pohod “Stazama Gupčevih putara”

Foto: turizmoteka.hr

Buna trajeeee… ponovo će odzvanjati Gupčevim krajem kao spomen ustanka malog čovjeka u „borbi za pravicu“. Povijesna bitka koja je “pokazala šake” vlasteli prije 450 godina, ove godine slavi i 16 godina održavanja gdje će ponovno na tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske. Jedinstvena i narodu posebna bitka, rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a zajedno s TZ područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, priprema spektakl kakvog svi zajedno očekujemo.

Planinarski pohod “Stazama Gupčevih putara”

subota, 10. veljače 2024.

Pohod se održava već 53. puta, a HPD “BILO” sudjeluje na pohodu prvi puta. Obići ćemo Kapelu Sv. Antona, spomenik Matiji Gupcu, bistu Rudolfa Perešina, Gupčevu lipu, Gupčevu hižu u Hižakovcu na stazi dugoj nekih 12 km. Staza je lagana i primjerena svim dobnim skupinama kao i onima slabije kondicije. Poslije pohoda prisustvovat ćemo i samoj Bitci kod Stubice (počinje u 14 sati) te nakon nje slijedi povratak u Koprivnicu.

POLAZAK

U 6.30 s parkirališta kod hotela “Podravina” u Koprivnici

PRIJEVOZ

Autobus

PREDVIĐENO TRAJANJE HODA

4 sata

VISINSKA RAZLIKA

250 m

ZAHTJEVNOST IZLETA / TEŽINA STAZE

Kondicijski lagano i tehnički nezahtjevno

Trasa staze

POTREBNA PLANINARSKA OPREMA

Osnovna planinarska oprema, štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, slojevita odjeća, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama

PREHRANA

Iz vlastitih ruksaka, mada ćemo stići prije okupljanja te se može na okolnim štandovima kupiti hrana kao i na samoj Bitci ima pečenih kobasica, kuhanog vina i sl…

CIJENA PRIJEVOZA

13 €

HPO

Nema HPO vrhova.

PRIJAVE

Četvrtkom na sastanku od 18 sati, Šenoina 1, Koprivnica (podrum). Uz obaveznu uplatu.

VODIČ

Roman Horvatić

NAPOMENA:

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

VAŽNO!

Izlet se održava uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka u trenutku realizacije izleta.