Planinarska oprema

Planinarska oprema
Planinarska oprema

(preuzeto iz priručnika za planinare “Osnove planinarstva”, Alana Čaplara)(fotografija preuzeta sa: The travel connection)

OBUĆA I ODJEĆA NA TEBI

·         PLANINARSKE CIPELE (GOJZERICE). Tenisice i gradske cipele nepodobne su i neudobne za planinarenje! Pri kupnji gojzerica izaberi jedan do dva broja veće, tako da u njima ima mjesta za bar dvije čarape. U protivnom, problemi s ozeblinama i žuljevima su neizbježni. Đon pravih gojzerica ima na sebi žutu ovalnu oznaku na kojoj piše »vibram«. Nove gojzerice mogu gadno nažuljati nogu, ako ih ne razgaziš na kraćim izletima.
Uz predočenje članske iskaznice trgovineAlpina“ i „Planika“ te specijalizirane trgovine „Iglu sport“ u Radničkoj i „Vrhunac“ u Vlaškoj u Zagrebu dajuVam popust od 10% na kupnju planinarske obuće.
·         ČARAPE – jedan par pamučnih i bar jedan par vunenih debljih dokoljenki (ne paraj čarapu da dobiješ par čarapa!) – dva ili tri para čarapa se ne nose samo zbog hladnoće, nego i za zaštitu noge od žuljeva.
·         HLAČE – pumperice (lastex, samt) ili obične hlače (traperice, samterice).
·         FLANELSKA KOŠULJA, PAMUČNA MAJICA KRATKIH RUKAVA
·         GAĆE I POTKOŠULJA – izbjegavaj sintetiku prilikom kupnje rublja jer o vrsti materijala znatno ovisi koliko ćeš se oznojiti na usponu!
·         VJETROVKA, JAKNA, PULOVER, VESTA – za zaštitu od vjetra i hladnoće. Spremajući ruksak računaj da je u planinama temperatura obično niza nego u dolini. Također, imaj na umu da se toplina tijela bolje čuva većim brojem tanjih slojeva odjeće negoli malim brojem debelih slojeva.

SADRŽAJ NAPRTNJAČE

·         NAPRTNJAČA (RUKSAK) služi za nošenje stvari na leđima. Bitno je da dobro prijanja uz leđa, a dobro je da ima više džepova i pretinaca. Veličina naprtnjače treba odgovarati duljini i karakteru izleta. Na višednevnim izletima s bazom u nekom domu dobro kombinirati dvije naprtnjače; manju za izlete, i veću koja stoji u domu. Stvari treba u naprtnjaču stavljati umotane u vrećicu kako se ne bi smočile u slučaju kiše.
·         HRANA dovoljna za duljinu izleta i malo rezervne (vidi pobliže u poglavlju o ishrani planinara i prikupljaj vlastita i tuđa iskustva)
·         ČUTURA, plastična boca ili zimi termos – boca sa zaslađenim čajem, CD-vitom ili običnom vodom.
·         REZERVNA POTKOŠULJA, KOŠULJA I ČARAPE – odjeća u koje ćeš se presvući kad budeš mokar od znoja, kiše ili neželjenog kupanja u potoku.
·         KIŠOBRAN ILI KABANICA za zaštitu od kiše i snijega.
·         NOVČANIK (S NOVCIMA), OSOBNA, ZDRAVSTVENA I PLANINARSKA ISKAZNICA
·         ZEMLJOVID(I); KOMPAS; SAT; LETAK S PLANOM IZLETA; TRANSVERZALNI VODIČ
·         KAPA – ljeti za zaštitu glave od utjecaja sunca, a u zimskim uvjetima za zaštitu od vjetra i hladnoće (zimska kapa sa »coflekom« ili bez)
·         ŠTAPOVI za hodanje (»teleskopski« tj. složivi) ili ski – štapovi. Oslanjajući se na štapove čuvaš svoja voljena koljena.
·         KUTIJA SA SITNICAMA »KOJE ŽIVOT ZNAČE« – kompletić sa stvarčicama koje nam mogu zatrebati na svakom izletu Držimo li ih zajedno, vjerojatnije je da ih nećemo zaboraviti ponijeti i da ćemo ih u kaosu naprtnjače uspjeti naći! U takvoj kutiji neka bude: NOŽ (švicarski nož i nožić za jelo), ŽLICA, OTVARAČ ZA KONZERVE, BATERIJSKA SVJETILJKA (koja svijetli), ZVIŽDALJKA, TOALET – PAPIR, TELEFONSKA KARTICA (može i mobitel), NOVINSKI PAPIR, ŠPAGA, TABLETE PROTIV BOLOVA, KOMPAS i sl.
·         PRIBOR ZA PRVU POMOĆ – slična takva kutija u kojoj se nalaze sterilni zavoji, gaza, sredstva za dezinfekciju, »mikropor« – flaster i lijekovi
·         ASTROFOLIJA – zaštitna folija za očuvanje tjelesne topline u slučaju nesreće i dugotrajnog mirovanja na otvorenom

BIT ĆE TI ŽAO AKO NE PONESEŠ:

·         SVOJ PLANINARSKI DNEVNIK, FOTO – APARAT, FILM ZA FOTO – APARAT, TRANSVERZALNI DNEVNIK, VLASTITI JASTUČIĆ ZA TINTU, KEMIJSKU OLOVKU, GROŽĐICE, BOMBONE, MAMINE KOLAČE

DODATNA OPREMA ZA VIŠEDNEVNE IZLETE

·         VREĆA ZA SPAVANJE – u domovima se obično može dobiti pokrivač, ali domaće je domaće, a ni debeli pokrivač ponekad nije dovoljan. Ako nisi sretni vlasnik vreće za spavanje, možeš ponijeti jastučnicu i plahtu.
·         PROSTIRKA (ILI »KARIMAT«) za spavanje ili sjedenje na tvrdoj podlozi
·         čiste TENISICE ILI PAPUČE za hodanje po domu – u spavaonice se ne ulazi u blatnjavim, mokrim i »mirisnim« gojzericama
·         ČETKICA I PASTA ZA ZUBE – ovo se najlakše zaboravi!
·         PRIBOR ZA HIGIJENU – sapun, ručnik, češalj, pribor za brijanje i sl.
·         TRENIRKA – služi kao pidžama, za kretanje po domu ili kao sloj odjeće
·         mali tranzistorski RADIO – PRIJAMNIK s baterijama (ne s bakterijama)
·         SVIJEĆA I ŠIBICE – ali ne za loženje namještaja u planinarskim objektima
·         TABLETE ZA DEZINFEKCIJU VODE (»IZOSAN«)
·         ZAŠTITNA KREMA protiv štetnog djelovanja sunčevih zraka
·         VREĆICE ZA SMEĆE I ZA PRLJAVO RUBLJE (to nije krivotvoreni ruski novac)


DODATNA OPREMA ZA ZIMSKE I VISOKOGORSKE UVJETE

·         ŠAL I VIŠE PARI RUKAVICA – tako da uvijek imaš bar jedne suhe rukavice
·         GAMAŠE (GLEŽNJACI) – štite noge od upadanja snijega, vode i blata u gojzerice. Ako nemaš gamaše, nogu od vode i snijega mogu zaštititi i obične plastične vreće između čarape i cipele – važno je da noga ostane suha!
·         DEREZE – zupci za gojzerice koji olakšavaju hodanje po snijegu i ledu
·         CEPIN – služi za lakše uspinjanje padinom, za kopanje stepenica u snijegu i ledu te za osiguranje ili zaustavljanje kod poskliznuća.
·         SUNČANE ILI LEDENJAČKE NAOČALE (»GLEČERICE«) – za zaštitu od sunčanog sljepila. Neopohodno mora imati UV – zaštitu!

OPREMA ZA OSIGURANJE OD POSLJEDICA PADA; ZAMKA I DVA KARABINERA