Otok Vis, Hum

Vis, sa 90,3 km2 površine, dužine 18 km i širine 9 km, deseti je po veličini od tisuću otoka i otočića Jadrana. Na otoku danas postoje tragovi davnih stanovnika Ilira, Helena, Rimljana i konačno Hrvata. Dugo je vremena bio vojna baza pa se nije turistički razvijao, ali danas ga oblikuju mnoge turističke znamenitosti. Najviši vrh otoka je Hum (587 m), a blizu njega je kapelica Sv. Duha odakle se pruža prekrasan pogled.

Otok Vis, vrh Hum (587 m)

30. svibnja – 2. lipnja 2024. (četvrtak – nedjelja)

1. DAN, 30. svibnja 2024., četvrtak

Polazak u 2:00 sata s parkirališta kod hotela “Podravina” u Koprivnici. Vožnja do trajektne luke Split. Slobodno vrijeme u Splitu. Polazak trajekta iz Splita u 11.00 h (autobus se također ukrcava na trajekt). Vožnja traje oko 2,5 sati. Dolazak u Vis oko 13.30 sati. Planinarenje do planinarske kuće „Sveti Andrija“ koja se nalazi na istoimenom brdu, udaljena je od trajektne luke oko 5 km, odnosno pedesetak minuta laganog hoda te ima prekrasan pogled na cijelu višku uvalu i obližnje otoke (Hvar, Brač, Korčula, Lastovo). Po povratku slijedi kratki obilazak grada u skupini – rimske terme, samostan sv. Jeronima u Visu, tvrđava u gradu, muzej. Slobodno vrijeme do 18.00 sati, a zatim vožnja autobusom do Komiže i smještaj u apartmane i kuće. Apartmana je nekoliko u pet objekata, a prilikom uplate akontacije odabirete smještajnu jedinicu.

2. DAN, 31. svibnja 2024., petak

Okupljanje planinara na dogovorenom mjestu u Komiži u 6.00. Polazak na planinarenje od grada Komiže prema vrhu Humu i kapeli sv. Duha. Uspon traje oko dva sata te je srednje zahtjevan, a s vrha se pruža pogled na Komižu i Biševo. Povratak u Komižu je do podneva. Slobodno vrijeme.

3. DAN, 1. lipnja 2024., subota

Okupljanje planinara na dogovorenom mjestu u Komiži u 9.00 sati. Vožnja brodom sjevernom stranom otoka Visa do otoka Biševa. Dolazak do prostora Modre špilje te fakultativno odlazak u ovaj lijepi prostor (ulaznica je oko 10 eura), kratki odmor i priprema za planinarenje. Planinarenje po Biševu (oko 1.30 sati), zaustavljanje na OPG,  dolazak do plaže Porto gdje ćemo se zadržati do 17.00 sati (kupanje, odmor, slobodno vrijeme). Povratak brodom do Komiže i dolazak oko 18.00 sati. Slobodno vrijeme.

4. DAN, 2. lipnja 2024., nedjelja

Polazak iz Komiže u 6.00 sati s dogovorenog mjesta. Dolazak u Vis i ukrcaj na trajekt u 7:30. Dolazak do kopna i nastavak puta starom cestom. Zaustavljanje u Sinju oko 11.00 sati – obilazak grada, svetišta, slobodno vrijeme. Vožnja do izvorišta rijeke Vojskove u Hrvacama (oko 13.00 sati) te kratki obilazak izvorišta. Nastavak puta do izvora rijeke Cetine (oko 14.30) i kratki obilazak ovog zaštićenog područja. Nastavak puta do slapa Krčić kod Knina te kratki obilazak izvora rijeke Krka i slapa Krčić. Nastavak puta prema Koprivnici. Usputna zaustavljanja. Dolazak u Koprivnicu oko 21.00 sati.

HPO

16.7. vrh Hum (587 m)

SMJEŠTAJ

Smještaj u privatnim apartmanima. Brojkama su označeni kreveti u sobama. Brojka 2 označava bračni krevet, brojka 1 označava krevet za jednu osobu (može biti krevet ili sofa na razvlačenje).

  • Kuća Goli – peterosobna kuća, dvije kupaonice, kuhinja (broj kreveta po sobama je 2, 1+1, 2+1, 2+1, 2).
  • Vila Katina – četiri apartmana za pet osoba (2+2+1)
  • Studio Ana Mari – tri studio apartmana za dvije osobe (u objektu se nalazi jedan pomoćni ležaj)
  • Apartmani Tita – dva apartmana za četiri osobe (2+1+1)
  • Apartmani Katica – dva apartmana za dvije osobe i dva apartmana za tri osobe (2+1)

CIJENA IZLETA    

  • 170 Eura 
  • Obavezna uplata 100 Eura prilikom upisa od 7. ožujka 2024. godine, a upis je moguće napraviti četvrtkom u prostorijama Društva, Šenoina 1 (podrum), Koprivnica.
  • Kod prijave se obvezno izjasniti za smještajnu jedinicu.
  • Cijeli iznos mora biti uplaćen najkasnije do 16. svibnja 2024. godine

CIJENA UKLJUČUJE

prijevoz autobusom i trajektom, 3 noćenja u privatnim smještajnim jedinica u Komiži, boravišnu taksu, vožnju brodom oko otoka Visa do Biševa.

CIJENA NE UKLJUČUJE

Ulaznicu u Modru špilju, ulaznice u kulturne i sakralne objekte, trošak prehrane – svaki apartman ima kuhinju te imate mogućnost pripreme hrane u objektu, a grad Komiža ima nekoliko restorana u kojima se može za pristojne novce pojesti dobar obrok.

POTREBNA OPREMA

Osnovna planinarska oprema, planinarske cipele, štapovi, zaštita od sunca i kiše, sunčane naočale, manji jednodnevni ruksak za pješačenje, hrana i piće prema osobnim potrebama, rekviziti za kupanje, planinarska iskaznica i obilaznica, obavezno osobna iskaznica te zdravstvena iskaznica.

VODIČI

Ivana Kolar (626-164; 091/5059-837)

Miroslav Kanisek (095/815-9838)

Osigurajte svoje mjesto u autobusu na vrijeme, a u slučaju odustajanja pronađite zamjenu jer uplaćeni novac ne vraćamo, osim u iznimnim slučajevima prema Pravilniku sekcije za izlete.

NAPOMENA

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.