Oštrcgrad

izvor: arhiva fotosekcije

IVANŠČICA

Oštrcgrad (746 m), Ivanščica (1060 m)

15. veljače 2020. godine, subota

Oštrcgrad je ruševna gradina koja strši na osamljenom šiljatom brijegu. Gradina se prvi put spominje 1330. godine. Gornji je dio grada bio ovalna oblika, na sjevernoj strani bila je dozidana kula, a iza nje, na suprotnoj strani, četverostrana kuća. Donji je dio bio predgrađe, u koje se ulazilo kroz malu usku kulu s nekoliko strijelnica.

Vrh Ivanščice je najviša točka Hrvatskog zagorja i ujedno najširi vidikovac na planini Ivanščici. Vršni dio Ivanščice zaposjednut je nizom objekata raznih namjena pa vrh gotovo i nema prirodnih obilježja. Prva, drvena piramida na vrhu podignuta je još 1893. godine, a danas na najvišoj točki stoji željezna razgledna piramida visoka 10 m.

VISINSKA RAZLIKA:

oko 800 m

TEŽINA:

Lagana staza (dugotrajan uspona s većim nagibom i strmi silazak, postoji vjerojatnost zimskih uvjeta: snijeg, led i hladnoća)

POLAZAK:

U 7:00 sati s parkirališta kod hotela “Podravina”. Putovanje od Koprivnice do Lobora gdje ćemo započeti uspon.

USPON (oko 3 sata + odmor):

Od parkirališta u mjestu Lobor krećemo cestom, pa stazom do Planinarske kuće Majer (591 m) i do našeg prvog cilja – Oštrcgrada. Nakon toga nastavljamo do našeg drugog cilja – vrha Ivanščice. Planiran je duži odmor u Planinarskom domu Josip Pasarić.

SILAZAK: (1,5 sata + odmor):

Od Planinarskog doma Josip Pasarić silazimo do naselja Prigorec, gdje nas čeka autobus. Povratak natrag za Koprivnicu oko 19:00 sati.

CIJENA IZLETA:

za članove 60 kn

PRIJEVOZ:

autobus

POTREBNA OPREMA:

osnovna planinarska oprema, zimska obuća i odjeća

DOM:

Planinarski dom Josip Pasarić (opskrbljen hranom i pićem)

HPO:

3.4. Ivanščica – Oštrcgrad (746 m)

3.5. Ivanščica – vrh Ivanščica (1060 m)

 

Prijave i uplate vodiču najkasnije do 13.02. četvrtkom u 18.00 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum)

 

VODIČ:

Boris Majerus

NAPOMENA:

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta, s obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.