OŠ Braća Radić na Južnom Velebitu

Planinarska sekcija naše škole ostvarila je još jedan nezaboravni planinarski izlet na Južni Velebit od 28. do 30. travnja 2023. godine. Posjetili smo Nacionalni park Paklenicu i tamo uživali u druženju, ali naravno i prekrasnome pogledu koji ćemo svi sigurno doživotno pamtiti.

Vožnja koja je trajala nekoliko sati prošla je kao nekoliko minuta. Dobra ekipa bitna je za dobro društvo i zabavu, pa u ovom slučaju mislim da smo se svi jako dobro zabavili.

Noćili smo u Centru za obuku HGSS-a „Dragan Špehar Špeco“ u Starigradu Paklenici i upoznali Marinu koja brine za kuću, odnosno domaćicu kuće. Naravno, ne smijem izostaviti našeg kuhara zvanog „Lupi“ koji je za nas spremao vrhunske sve obroke u danu koje isto sigurno nećemo tek tako zaboraviti, najviše zato što su bili vrh vrhova! Nakon nekoliko sati sna u predivnim sobama, spremili smo se za doručak te nakon doručka krenuli u avanture. U NP Paklenica planinarili smo uz predivan i očaravajući veliki planinski potok i  planinarskim putevima savladali nadmorsku visinu od gotovo 750 m, nakon čega smo posjetili špilju „Manita Peć“,  jedinu špilju na prostoru Parka koja je otvorena i uređena za posjetitelje poput nas, željne iskustva podzemnih dubina. Špilja je stvarno prekrasna, ali i hladna.

Tijekom cijele godine temperatura se kreće oko 9°C. Neki od ukrasa u špilji čak su dobili naziv po svojim zanimljivim oblicima, npr. kaciga, orgulje ili vještica. Nakon kratke stanke krenuli smo prema Šumarskoj kući „Lugarnica“. Tamo smo imali nešto duži odmor za uživati u društvu, ali i pogledu. Cijelo vrijeme hodali smo u kanjonu Velike Paklenice po planinarskim stazama.

Naše zadnje odredište taj dan (subota) bio je Planinarski dom Paklenica. Umorne noge ohladili smo u osvježavajućem potoku Paklenica. Nakon nekoliko napornih sati hoda vratili smo se u kuću gdje nas je dočekao naš vrhunski kuhar Lupi sa još jednim savršenim obrokom. Naša draga prijateljica Lucija proslavila je i svoj 13. rođendan! Počastila nas je tortom! Poslije večere nekolicina učenika u pratnji voditelja i članova HGSS-a prošetali su do centra Starigrada Paklenice i uživali pokraj mora.

Naš zadnji dan (nedjelja) proveli smo penjući se po stijeni u kanjonu Velike Paklenice kod tzv. „Bunkera“. Učenici, ali i voditelji, mogli su okušati svoje sposobnosti u penjanju pod osiguranjem naših  HGSS-ovaca. Oni koji nisu željeli penjati, mogli su uživati u lijepom vremenu u razgledavanju Podzemnog grada. To su nezaboravna iskustva!

Ovim putem želimo se zahvaliti našim HGSS-ovcima na prekrasnom i nezaboravnom doživljaju. Naravno, moramo se zahvaliti i našem vodiču Borisu Majerusu bez kojeg ne bismo mogli tek tako planinariti Paklenicom. Povratkom u kuću po zadnji put još smo jednom uživali u ručku i spremili se za put. Kuća nas je dočekala čista i uredna pa smo ju takvu i ostavili. Zahvalili smo se svima što su nas tako lijepo primili. Hvala!

Prije polaska kući otišli smo na Tulove grede. Čudnovati krški fenomen na Velebitu. Tamo smo još neko vrijeme uživali u pogledu, nadisali se čistoga planinskoga zraka te krenuli put kući. Još jednom hvala svima na ovom prekrasnom izletu. Nekima prvi, a nekima nažalost zadnji u osnovnoj školi. Hvala voditeljima, HGSS-ovcima i hvala našem vodiču.  Bez njih ovaj izlet ne bi bio ostvaren.

Posebno svi želimo zahvaliti Crvenom križu i ravnateljici gospođi Adeli Sočev što nam je omogućila kombi Crvenog križa za putovanje!

Isto tako, velika zahvala i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS-u) na putničkim kombijima!

Veliko hvala našim vozačima i logističkoj podršci: Robertu Šarecu, Kristijanu Kolareku, Tomislavu Mohenskom, Ivanu Golubiću, Mariu Kučko, Romanu Horvatiću i Aniti Brković!!!

Hvala i našem dragom ravnatelju, gospodinu Kreši Grgcu bez čijeg odobrenja ne bismo planirali i ostvarili ovo predivno putovanje!

Tekst: Larise Šarec

Fotografije: Anita Brković