Održana 3. književno-planinarska večer “Planine nadahnjuju”

U suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i HPD-a “BILO” održano je u Gradskoj vijećnici u utorak 27. ožujka predavanje „Planine nadahnjuju 3“ posvećeno 200. obljetnici rođenja austrijskog generala i hrvatskog pjesnika Petra Preradovića. Zanimljivo je da je o 100. obljetnici rođenja Preradovića Kraljevska hrvatsko-dalmatinsko-slavonska zemaljska vlada uputila dopis svim hrvatskim školama s naputkom o obilježavanju uspomene na velikog ilirskog i hrvatskog pjesnika o čemu govori dokument Vlade od 4. ožujka 1918. godine.

Cilj je u višegodišnjoj akciji i suradnji uspostavljanje Bilogorske planinarske staze u dužini 30 km od mjesta Nemčićev dol u Starigradu kod Koprivnice na kojem se nalazila klijet – villegiatura književnika Antuna Nemčića (1813-1849) u kojoj je napisao putopis Putositnice (1844.), potom klijeti Frana Galovića (1887-1914) u Širovicama u Starigradu u kojoj je napisao antologijski kajkavski ciklus Z mojih bregov (1913./14.) i rodne kuće Petra Preradovića (rođ. na Bilogori, Grabrovnica kod Pitomače, 19.3.1818. – Fahrafeld, Austrija, 18.8.1872.)a inspiriranu prvim hrvatskim romanom Planine“ Petra Zoranića (1536.).

Preradović je uz Ivana Mažuranića i Stanka Vraza bio najznačajniji, najplodniji i najomiljeniji pjesnik hrvatskoga narodnog preporoda i romantizma u 19. stoljeću. Objavio je dvije zbirke, a ukupno je napisao nešto više od 100 (lirskih) pjesama za koje je sam napisao da ih dijeli u rodoljupke, ljubovke i različite pjesme. Njegova rodna kuća u Grabrovnici od 1968. godine pretvorena je u muzej.

O brojnim godišnjim aktivnostima i 90. obljetnici HPD BILO govorio je predsjednik društva Ivica Kušek, inspirativno i edukativno izlaganje korisnosti planinarenja za tjelesno i mentalno zdravlje održala je liječnica Dragica Kramarić naglasivši primjerenost blage Bilogore upravo za planinarenje onih koji se počinju oporavljati od srčanog udara. Planinar Zvonko Polak pri tom je vrlo upečatljivo ispričao da je nakon srčanog udara usvojio planinarenje kao vlastitu zdravu naviku i naglasio da je do danas osvojio više od 100 vrhova! Neven Adamović je kao član foto sekcije predstavio sjajne fotografije s pohoda hrvatskim planinama. Podravski pjesnici i članovi Ogranka Marija Hegedušić, Katica Rajić i Ivan Picer recitirali su kajkavske pjesme posvećene prirodi, zavičaju, gorama i Uskršnjem blagdanu dok su kantautorski uglazbljene kajkavske pjesme Frana Galovića i Paje Kanižaja nadahnuto izveli Bemian duet.

Gradu Koprivnici će biti upućen prijedlog da se jedna ulica imenuje imenom hrvatskog pjesnika Petra Preradovića.

Tekst: Dražen Ernečić

Fotografije: Dunja Lukavečki