Obiteljski izlet – Cesargradska gora

izvor: arhiva fotosekcije

Hrvatsko zagorje je brežuljkast kraj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u savsko-dravskom međurječju. Zapadni i najpitomiji dio Zagorja čine slikoviti brežuljci Kostelskoga gorja, među kojima jedino Cesarska i Kuna gora imaju donekle planinarski karakter. Ovaj subotnji pohod predviđen je na najmanju hrvatsku goru, u planinarskom smislu. Pa ipak Cesarska gora ima sve što treba da bi bila planinarski zanimljiva: staru gradinu, planinarsku kuću, vidikovce, izvore, slikovite livade i šume, te kulturno-povijesne znamenitosti. U gradiću Klanjec, iz kojega započinjemo uspon, nalazi se galerija kipara Antuna Augustinčića te franjevački samostan s crkvom Sv. Marije, zadužbinom velikaške obitelji Erdödy. U središtu mjesta je spomen-park s grobovima pjesnika Antuna Mihanovića i slikara Otona Ivekovića. U blizini Klanjca se smjestio uski slikoviti klanac Zelenjak kojim na južnom kraju završava Kumrovečka kotlina. Ljepota ovoga kraja nadahnula je pjesnika Antuna Mihanovića da spjeva “Horvatsku domovinu”, danas poznatiju kao himnu “Lijepa naša”. U čast pjesniku Braća hrvatskog zmaja 1935. podižu kameni obelisk u središnjem dijelu Zelenjaka. Na kraju široke kotline, u neposrednoj blizini državne granice sa Slovenijom, nalazi se naselje Kumrovec, poznatije kao rodno mjesto Josipa Broza Tita. U središtu je njegova rodna kuća, a u okolnim kućama je uređeno etnoselo sa starim običajima seoskog života u Zagorju.

OBITELJSKI PLANINARSKI IZLET

 HRVATSKO ZAGORJE

Cesarsko brdo – vrh Japica (509 m)

Nedjelja, 29. rujna 2019.

Obiteljski planinarski izlet predviđen je kao obiteljsko planinarsko druženje u zapadnom Zagorju za djecu školske dobi ili iznimno djecu vrtičke dobi gdje roditelji, staratelji, bake i djedovi zajedno planinare s djecom uz pratnju vodiča. Neophodno je da djeca budu u pratnji odrasle osobe. Neophodno je da barem jedna osoba iz pratnje djeteta bude član HPD “Bilo” Koprivnica. Poželjno je da djeca na nogama imaju čvršću ugodnu obuću (patike baš nisu najbolji odabir), laganiju slojevitu odjeću te po potrebi sklopive štapove. Izlet je i edukativnog karaktera gdje će se djeca kroz ciljani boravak u prirodi, kroz igru te par kratkih zanimljivih crtica i priča upoznati sa planinarenjem.

TEŽINA: UMJERENO LAGANA STAZA

VISINSKA RAZLIKA: oko 300 m

POLAZAK:

autobusom u 7:00 sati sa autobusnog kolodvora u Koprivnici.

USPON:

Dolazak u gradić Klanjec (200 m) u zapadnom Zagorju uz granicu sa Slovenijom. Uspon planinarskom stazom do vrha Japica (509 m), gdje je predviđen kraći odmor i slikanje na vrhu. Od vrha Japica spuštamo se lagano do planinarske kuće Cesargrad (460 m), gdje je predviđen poduži odmor i okrijepa iz ruksaka. Razgledavanje ruševina Cesargrada u grupama uz stručno pojašnjenje vodiča.

Od planinarske kuće Cesargrad krećemo po markiranoj stazi djelomično strmo do klanca Zelenjak, gdje nas čeka autobus. Predviđeno kraće zadržavanje za slikanje kod obeliska Antunu Mihanoviću (spomenik “Lijepoj našoj” u dolini uz rijeku Sutlu) te nastavljamo autobusom prema Kumrovcu. U Kumrovcu predviđen obilazak Muzeja Staro selo Kumrovec i rodne kuće Josipa Broza Tita u trajanju od 2 sata. Na povratku kraće zadržavanje u Velikom Trgovišću te obilazak rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

POVRATAK:

Očekivani dolazak u Koprivnicu oko 19:00 sati.

Ukupno oko 3.5 sata hoda + pauze (planinarska staza prilagođena dječjem uzrastu).

Cijena prijevoza autobusom:

djeca godišta od 4 do 15 godina – besplatno

roditelj ili staratelj u pratnji – besplatno

S obzirom da će izlet biti sufinanciran prijavom na natječaj neprofitnih Udruga, prijevoz je besplatan za sve sudionike izleta.

OSTALI TROŠKOVI:

(20 kn ulaznica u Muzej “Staro selo” po osobi / ulaznicu plaćaju i djeca)

Hrana i piće iz vlastitog ruksaka

POTREBNA OPREMA:

osnovna planinarska oprema, jednodnevni ruksak za hodanje, planinarska iskaznica, zaštita od kiše i sunca, slojevita odjeća, hrana i piće po osobnim potrebama, preporuča se pošpricati dijete sprejem protiv krpelja po tjemenu i po gležnjevima. Slobodno ponesite i rekvizite (lopta, reketi za badminton…) za zajedničko druženje.

Prijave isključivo četvrtkom od 18 do 19 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum).

VODIČ: Renato Rac

U slučaju lošeg vremena izlet će se odgoditi za jesen, o čemu će biti pravovremena obavijest na našim mrežnim stranicama.

NAPOMENA:

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Da bi pravovremeno osigurali prijevoz, a zbog povećanog interesa, neophodna je što ranija prijava s adresom stanovanja za sve sudionike izleta, odnosno do popunjenja kapaciteta autobusa. Hvala na razumijevanju