O.Š. Rasinja zaplesali kolo s vješticama na vrhu planine Klek

Učenici Osnovne škole Andrije Palmovića iz Rasinje, članovi planinarske skupine „Mladi planinari“, zajedno s učiteljicama Sandrom Mekota Šadek, Snežanom Gabaj i Josipom Ostreš te planinarskim vodičem Renatom Racom, bili su 15. listopada 2022. na izletu u Gorskome kotaru. Tamo su posjetili grad Ogulin, Zavičajni muzej Ogulin i Đulin ponor. Nakon obilaska grada nastavili su do cilja njihovog putovanja, planine Klek na koju su se popeli planinarskom stazom. Svoje putovanje započeli su u 6,15 u Rasinji gdje su se ispred crkve ukrcali u autobus.

Maglovito jutro nije baš izgledalo obećavajuće, no svi su se dobro zabavljali pa je put do Ogulina protekao u tren oka. Usput su vidjeli Zagreb i Karlovac, jer se putovalo blizu tih gradova. U Ogulin su stigli oko 9 sati te nakon što su se iskrcali iz autobusa prošetali su gradom do Zavičajnog muzeja. U muzeju ih je dočekala kustosica koja im je pokazala izloške koji se čuvaju u muzeju. Jedan dio muzeja posvećen je planinarima pa su tamo izloženi različiti predmeti koje su oni ranije koristili. U drugom dijelu nalaze se izloženi predmeti koje su ljudi u svakodnevnom životu koristili prije sto godina. Tamo je bilo jako zanimljivo, no morali su dalje kako bi na vrijeme stigli do Đulinog ponora. Taj ponor nalazi se u blizini gradskog parka i na dnu ponora teče rijeka Dobra koja je rijeka ponornica. Vodič je kod ponora ispričao legendu prema kojoj je taj ponor dobio ime po djevojci Đuli koja se zbog nesretne ljubavi bacila u njega. Tu su se zadržali dvadesetak minuta, napravili fotografije i ukrcali se u autobus koji ih je odveo do sela
Bjelsko, koje je u podnožju planine Klek. Oko 11 sati počeli su se penjati na planinu, a koristili su planinarsku stazu koja vodi do vrha. Vodič je usput govorio da je Klek visok 1182 metra, a svatko je mogao i razgledavati biljke, kukce i ptice kojih je bilo različitih i zanimljivih. Nekoliko puta tijekom uspona su se kraće odmorili. Nakon 2 sata napokon su stigli na vrh i bili su jako sretni zbog toga. U međuvremenu je nestala magla, sunce je sjalo i bilo je baš lijepo. Na vrhu je vodič ispričao i legendu o Kleku: tamo se sastaju vještice i plešu kolo. S vrha Kleka mogli su vidjeti Ogulin i Nacionalni park Risnjak, a usput su pojeli ručak kojeg su donijeli u ruksacima. Nakon odmora, ručka i fotografiranja krenuli su se spuštati s vrha planinarskom stazom. Nekima je silazak bio teži nego uspon. U podnožju planine čekao ih je autobus u koji su se ukrcali puni dojmova. Usput su stali u McDonaldsu gdje je svatko naručio što je htio, a neki su iskoristili besplatan internet da razmijene fotografije s izleta. U Rasinju su se vratili oko 20 sati. Bio je to jedan odličan izlet na kojem se moglo mnogo toga vidjeti i naučiti.

Tekst i fotografije: Paola Vinković, 7.