Noćni pohod planinom Učkom

foto: camotrek.com

Učka je planina jednostavna oblika, s dvije strme padine i oštro ocrtanim hrptom koji je najviši iznad Opatije (Vojak 1396m) te se postupno spušta prema jugu do Plominskog kanala, gdje naglo tone u more. Zahvaljujući bogatstvu i raznolikosti biljnog svijeta što duguje činjenici da nije izložena buri, Učka je proglašena parkom prirode.

Drugi vrh koji pohodimo je Sisol, stjenovit vrh strmih strana koji dominira u južnom dijelu hrpta Učke. Na istarsku se stranu Sisol ruši strmim stijenama prema Čepićkom polju, a s kvarnerske kao odrezan tone u more. Početak uspona na Sisol je manje poznati stari gradić Brseč koji se ugnjezdio na strmoj hridini iznad mora (157m). Tu se rodio književnik Eugen Kumičić koji je pisao pod pseudonimom Jenio Sisolski.

Veliki Drgomalj je travnati vršak iznad Delnica s lijepim vidikom u sjevernom i istočnom smjeru. Na vrhu je dio goleme metalne konstrukcije rastavljenog željeznog repetitora. Planina Drgomalj je prostrano šumovito uzvišenje goranske visoravni u području istočno od podnožja Risnjaka, a južno od kanjona rijeke Kupe. Najviši su vrhovi Stari Drgomalj (1082 m), Veliki Drgomalj (1154 m), Mali Drgomalj (1152 m) i Mihael (1027 m). Planinarima je dostupan samo vrh Veliki Drgomalj.

NOĆNI POHOD PLANINOM UČKOM

Veliki Drgomalj (1153 m), Sisol (835 m)

Subota, 16.10.2021.

VAŽNO: Izlet se održava uz pridržavanje svih trenutnih epidemioloških mjera i preporuka. U autobusu obavezno nošenje maske. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, izlet se odgađa!

TEŽINA

ZAHTJEVNA STAZA

VISINSKA RAZLIKA

ukupno oko 1.000 m

POLAZAK

autobusom u 6:00 sati s parkirališta kod hotela „Podravina“ u Koprivnici.

USPON

(2 sata hoda + pauze) Dolazak autobusom u Delnice. Uspon planinarskom stazom do vrha Veliki Drgomalj (1153 m) gdje je predviđen kraći odmor. Silazak do autobusa te nastavak puta autobusom do starog gradića Brseč. Tu je predviđen kraći odmor uz okrjepu iz ruksaka.

Uspon na vrh Sisol (835 m.n.v.) (oko 2,5 sata hoda + pauze) po markiranoj stazi najprije po kamenoj stazi a zatim oštar uspon na krševit greben. Kratko zadržavanje na vrhu.

POVRATAK

Silazak sa vrha Sisol (3 sata hoda + pauze) preko vršnih stijena sve do travnatog grebena gdje imamo kraći odmor uz okrjepu iz ruksaka radi približavanja noći te pripreme za noćni dio pohoda. Nastavak puta sa obaveznim naglavnim svjetiljkama i štapovima po travnatoj padini, markacije se više neće vidjeti, ali zato se otvara prekrasan pogled na osvijetljeni kvarnerski zaljev i brodove na pučini. Silazak po mraku do naselja Plomin gdje na čeka autobus. Očekivani dolazak u Koprivnicu oko 1 sat iza ponoći.

Ukupno oko 9 sati hoda.

CIJENA PRIJEVOZA

180 kuna po osobi za članove HPD-a „Bilo“, 200 kuna po osobi za članove drugih planinarskih društava

POTREBNA OPREMA

osnovna planinarska oprema, obavezna naglavna svjetiljka te sklopivi štapovi za hodanje, jednodnevni ruksak za hodanje, zaštita od kiše i sunca, hrana i piće iz ruksaka prema osobnim potrebama, planinarska obilaznica, slojevita odjeća.

HPO

Veliki Drgomalj (1153 m), Sisol (835 m)

Prijave i uplata četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum) najkasnije do 14.10.2021.

VODIČ

Renato Rac, 098/643-542

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.