Nezaboravan izlet na otok Vis

Ni ove godine nije izostao izlet na Vis. Ovaj put, pedeset dvoje  planinara, na četiri dana, počev od subote  27. svibnja. Autobusom, naravno, koji je također brodom iz Splita, pristao na otok i bio od koristi nekoliko dana, umnogome zahvaljujući agilnom i susretljivom vozaču Ivanu.

Prvoga dana popodne organiziran je razgled grada Visa, uz dogovoreno stručno vodstvo, a potom su se planinari autobusom odvezli u Komižu i smjestili  u ugodne apartmane.

Vrijeme je bilo ugodno toplo pa su drugi dan Bilovci nadoknadili ono što su lani morali izostaviti zbog lošeg vremena – obilazak oko otoka brodom i posjet glasovitoj Modroj spilji. Posebno ih se dojmio krajobraz južne otočne strane, obale izbrazdane prirodnim prekrasnim kamenim ornamentima. Priroda se pobrinula i za još jedan fenomen – Zelenu spilju, koju smo pogledali s broda. Modra spilja na obližnjem otoku Biševo iznimno je posjećena tako da se već u ovo doba godine za ulaz mora čekati i pola sata. Nakon Modre spilje i njene fascinantne plave boje, „naš“ brod je oplovio otok i pristao na, u zaljev uvučenu, prekrasnu plažu Porat. More baš i nije bilo toplo, ali tko bi odolio…!

Treći dan bio je naporan – hodnja otokom iz grada Visa preko kamenitih hrptova, uspona na viški najviši vrh Hum i povratak u Komižu, nakon nešto više od šest sati. Zbog vrućeg dana, poučeni iskustvom, planinari su pošli u ranim jutarnjim satima kako bi izbjegli prigrjevicu i uhvatili ponešto hlada. Umjerenim tempom vodili su ih iskusni Ivica Kušek Hans, Miroslav Kanisek  te vodič pripravnik Dražen Telebar, koji su osjetili kad je potreban predah i osvježenje. Slobodnoga vremena u sva tri dana bilo je dovoljno za šetnju i razgled Komiže i, dakako, sunčanje i kupanje, a u nekoliko restorana moglo se dobro blagovati po prihvatljivim cijenama.

Vrijeme je mnogima proteklo prebrzo, a za zadnji dan, povratka, bilo je planirano nekoliko iznenađenja. Putovali smo starom cestom prema Kninu i Gračacu. Stali smo u Hrvacama na odmor i obilazak rječice Vojskove, pravu malu zeleno-plavu oazu. Zbog pomanjkanja vremena izostao je posjet impresivnom slapu Krčić u blizini Knina, koji smo vidjeli iz autobusa i nastavili put Gračaca. Ondje smo, uz stručno vodstvo, posjetili Cerovačke spilje. I potom – autobusom doma, zadovoljni i prepuni dojmova s ovog nezaboravnog izleta koji je znatnim udjelom osmislila i organizirana Ivana Kolar.

Tekst: Duško Bodinovac

Fotografije: Ines Geršić-Bodinovac, Ana Kroflin Mamić, Karla Matiša, Ines Štefanić, Dražen Telebar

,