Nemčići na usnulom divu iznad Ogulina

U subotu (3.6.2023.), 43 učenika i učitelja planinara iz planinarske skupine OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, koja djeluje u sklopu planinarskog društva „Bilo“ iz Koprivnice, posjetili su planinu Klek u Gorskom kotaru. Učenike planinare vodili su učitelji  Danijel Balaško, Danijela Šimek, Đurđica Šmic, Nino Klobučarić i Maja Treščec.

Nemčići su se nakon punih osam godina ponovo vratili na jednu od najpopularnijih hrvatskih planina čiji je obris nalazi u znaku Hrvatskog planinarskog saveza. Za uspon na vrh Kleka (1181 mnv) odabrana je najkraća staza koja kreće iz naselja Bjelsko (625 mnv). Prolazi kroz bukovu šumu te se za sat vremena dolazi do planinarskog doma Klek koji se nalazi na točno 1000 mnv. Tu je bio odmor od kojih sat vremena da bi se zatim krenulo do samog vrha do kojeg je bilo potrebno sat i pola vremena.

U noći je palo dosta kiše u ovom području pa je teren bio izuzetno blatnjav i klizav stoga se moralo paziti na svaki korak. Unatoč tome, bilo je dosta klizanja i padova, no osim prljave odjeće nikome se srećom ništa nije dogodilo. S vrha Kleka pruža se lijepi pogled na grad Ogulin i ostala naselja. Gledan s južne strane Klek podsjeća na diva koji spava kojemu su „Klečice“ stopala, a vršna stijena glava. Legenda kaže da se na vrhu Kleka za olujnih noći točno u ponoć skupljaju vještice i vilenjaci i rade zabavu želeći na taj način probuditi diva Kleka iz sna. Stoga su vještice postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina.

Za silazak s Kleka odabrana je duža planinarska staza koja vodi do sportsko-rekreacijskog centra Kneja. Putem su se izmjenjivali prekrasni šumski krajolici prožeti prostranim goranskim livadama te iza njih vršna stjenovita stijena Kleka.

Ova livadsko šumska područja također su botanički vrlo interesantna, jer se putem može vidjeti desetak vrsta prekrasnih orhideja.

Usnulog diva Kleka Nemčići nisu uspjeli probuditi, nisu sreli ni vještice, no mistična planina Klek koja je poslužila kao inspiracija našoj književnici Ivani Brlić-Mažuranić u pisanju svojih bajkovitih djela zasigurno će im ostati u nezaboravnom sjećanju.

Tekst: Danijel Balaško

Fotografije: Danijel Balaško