Nacionalni park Risnjak

NP Risnjak

Kada bi među hrvatskim planinama trebalo odabrati malo područje koje obuhvaća najveći broj fenomena, vjerojatno bi jedan od glavnih favorita bio Risnjak. Ondje se na jedinstven način susreću raznovrsni alpski, dinarski, mediteranski i kontinentalni utjecaji. Posjetitelja će oduševiti stare i dobro uščuvane šume, široki vidici i bistrozelene nijanse rijeke Kupe, koja od svojeg izvora pod Risnjakom odmah ima snagu velike rijeke, te brojne druge pojave. Risnjak je zaštićen kao nacional¬ni park. Vršni dio Risnjaka prepoznatljiv je izdaleka po stijenama Velikog i Južnog Malog Risnjaka sa sedlom između njih na kojem je planinarski dom. Risnjak je jedan od najslikovitijih hrvatskih vrhova, drugi po visini u Gorskome kotaru (6 metara niži od Bjelolasice). Zahvaljujući položaju, s vrha se dobro vide Riječki zaljev, Krk, Učka, Ćićarija, Snježnik i slovenski Snežnik, Lokvarsko jezero, Bjelolasica i Velebit, a na sedlu ispod vrha Schlosserov dom. Posebno oduševljava to što se ne vide naselja, nego nepregledne goranske šume iz kojih izranjaju nebrojeni vrhovi. Susjedni greben Snježnika također se odlikuje osobito dojmljivim vidicima na slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev sa sjevernim jadranskim otocima, a niotkuda se tako lijepo kao sa Snježnika ne vidi vršni dio Risnjaka. Kao i slovenski imenjak, cijeli greben i najviši vrh na njemu ime su dobili po velikim količinama snijega koji se, unatoč blizini mora, zadržava sve do kasnog proljeća. Odlazak na vrhove na Snježnikovu grebenu počinje na Platku, nizu od nekoliko slikovitih livada, koji je i skijaško odredište grada Rijeke.

NACIONALNI PARK RISNJAK

Snježnik 1505m, Risnjak 1528m

subota, 28.8.2021.

TEŽINA

srednje teška staza, dužine oko 17km, ukupne visinske razlike 1200m i u trajanju oko 10h.

POLAZAK

28.08.2021. subota u 4:00h  s parkirališta kod željezničkog kolodvora (jer se ne plača parking), osobnim automobilima

PLAN  IZLETA

  • 4:00 sati – polazak automobilima s parkirališta kod željezničkog kolodvora
  • 5:30 sati pauza na Draganiću (kava, cigarete, wc)
  • Oko 7:00 sati – dolazak do Platka od kuda počinje naš pohod. Od Platka nas vodi planinarska  staza kroz šumu do Snježnika gdje ćemo imati pauzu od pola sata. Nakon Snježnika se preko Cajtiga ide do Schlosserovog doma i na vrh Risnjak. Vraćamo se nazad na Platak i spremamo za povratak kući.
  • Povratak u Koprivnicu u večernjim satima

CIJENA IZLETA

200kn

PRIJEVOZ

osobni automobili

OPREMA

  • osnovna planinarska oprema
  • štapovi
  • odjeća – ovisno o vremenu
  • hrana, tekućina po potrebi (min. 2 L)
  • osobni dokumenti, planinarska iskaznica, mobitel, fotoaparat, lijekovi (ako se koriste)

Uplate se vrše osobno vodiču prilikom upisa za izlet, a dalje će se novac raspodijeliti vozačima, u prostorijama Društva najkasnije do četvrtka 26.8.2021. Ovisno od broja prijavljenih trebat ćemo vozače. Za sve dodatne informacije stojim na raspolaganju na mobitel, Messenger, Viber, SMS….

VODIČ

Roman Horvatić 0992849678

Pomoćni vodič

Ranko Gregurek

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.