Moslavačka gora: Humka, Vis

Moslavačka gora / Foto: Marko Posavec

Moslavačka gora (SZ-JI) je smještena usred nizine omeđena rijekama Česmom, Lonjom i Ilovom. Nije prostorno velika i visoka, ali ima mnogo gorskih kosa i grebena. Značajniji vrhovi su: Humka(488 m), Vis(437 m), Kaluđerov grob (437m) i Mjesec (354m). Bjelogorične šume predstavljaju najljepši ukras ovoga područja. Šume su vrlo bogate različitom, ne samo florom, nego i faunom.  To su prirodna staništa jelena, srna, zečeva, divljih svinja i mačaka, lisica, jazavaca, kuna zlatica, škanjaca, orlova, jastrebova,sova, mnogih ptica pjevica, brojnih gmazova, leptira i kukaca.
Zahvaljujući svojim prirodnim blagodatima bila je od najranijih vremena  interesantna pa su je poznavali i spominjali u svojim djelima već i starogrčki i rimski pisci pod imenom „Mons Claudius“. Također, sabirni je teren mnogobrojnih potoka.

Moslavačka gora: Humka, Vis

subota, 30. ožujka 2019.

TEŽINA

lagana staza (K1-kondicijski lagano, T2-tehnički manje zahtjevno)

 

VISINSKA RAZLIKA

oko 300 m

 

POLAZAK

Iz Koprivnice s parkirališta kod hotela Podravina u 5,30 sati.
Jutarnja kava negdje usput, prema dogovoru.
Vožnja do sela Mikleuška odnosno ishodišne točke planinarske ture. Od jezera šumom slijedimo put prema kanjonu Crkveni jarak do ostataka nekadašnjeg Pavlinskog samostana. Dalje se uspinjemo do vrha Vis (444 m, HPO) gdje se pružaju lijepi vidici prema dolini Save. Nastavljamo hrptom Moslavačke gore do najvišeg vrha Humka (488 m). Nakon kratkog osvježenja na izvoru, put nas vodi prema srednjevjekovnoj utvrdi Garić grad. Od Garić grada spuštamo se u Podgarić, na odmor za ručak.

Ukupno oko 4h hoda + pauze.

Nakon ručka odlazak u Park prirode Lonjsko polje gdje je obilazak moguć samostalno ili uz stručno vodstvo. Svi zainteresirani za obilazak uz vodiča neka to naznače prilikom prijave.

 

POVRATAK

planirano oko 18.30 sati povratak za Koprivnicu

 

CIJENA IZLETA

60 kn + 40 kn (posjet PP Lonjsko polje uz stručno vodstvo)

 

PRIJEVOZ

autobus

U slučaju da je broj zainteresiranih manji od 25, na izlet je moguće ići autom, pa molim potencijalne vozače da se unaprijed predbilježe.

 

POTREBNA OPREMA

osnovna planinarska oprema, poželjni sklopivi štapovi za hodanje, hrana i piće prema osobnim potrebama

Prijave i uplate: najkasnije do 21.03.2019., četvrtkom u 18h u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum)

Napomena: prijave bez uplata neće se uvažiti!

 

VODIČ

Margareta Gmajnić

 

Zbog vremenskih prilika i drugih okolnosti program izleta se može promijeniti ili odgoditi za bolja vremena.

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da
prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana
izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u
slučaju nepredviđenih okolnosti.