Mljet, Pelješac, Korčula i Lastovo

foto: Lela Puhar

Obavijest!

Mljet – Velji Grad (514 m), Pelješac – Sveti Ivan (470 m) i Sveti Ilija (960 m), Korčula – Kom (508 m), Lastovo – Sozanj (231 m)

utorak 20. lipnja – nedjelja 25. lipnja 2023. godina

Približava se dan našeg izleta pa vam javljam malo više detalja kako bi se na vrijeme pripremili.

Zadnji dan uplate izleta je u četvrtak 15. lipanj 2023. Molimo sve koji do sada nisu uplatili izlet da to učine do tada.

Molio bih sve da ne nose previše prtljage. Dovoljan vam je jedan veći ruksak/torba po osobi i preporučam jedan manji koji ćete nositi na planinarenja/kupanje. Također preporučam uzeti za planinarenja gojzerice ili niske planinarske cipele (ne tenisice). Iako nisu izleti zahtjevni (osim Svetog Ilije) teren je krš i djelomično stijena. Uz put ima dosta trgovina (market Tommy, market Studenac) tako da nije potrebno da nosite hrane za tjedan dana. Cijene jesu nešto veće nego na kontinentu ali nema potrebe da nosite puno hrane sa sobom jer ionako nećemo puno vremena provoditi u kampu. Poslije svakog planinarenja planirano je i kupanje tako da i to uzmete u obzir.

A sada malo o samom izletu:

Prvi dan 20. lipanj 2023. – Mljet – Velji grad.

Polazak u 20.00 sati s parkirališta kod hotela „Podravina“ u Koprivnici (Kuglana). Lovimo prvi trajekt koji 21. lipnja polazi u 7.00 sati za Sobru na Mljetu. Po dolasku na Mljet idemo do mjesta Babino Polje koje je polazišna točka za naš prvi vrh Velji grad. Parkirani ćemo biti kod velikog marketa Tommy, te ćemo imati dovoljno vremena za kupnju vode i hrane za taj izlet. Do samoga vrha ima oko 2.00 sata hoda. Isto toliko i za natrag te će opet biti vremena za kupnju u marketu Tommy. Nakon toga spuštamo se do Odisejeve špilje te ćemo se tamo kupati stoga imajte pri ruci kupaće i ručnik. Plaža nije klasična gdje možete ušetati u more, to je stijensko područje te je potrebno skočiti u more sa visine od metar, metar i pol. Prošle godine pokraj „plaže“ bio je i improvizirani kafić gdje se moglo i okrijepiti sa hladnim pićem i kavom. Na kupanju smo do 14.00 sati kada se vraćamo nazad do marketa Tommy, gdje nam je parkiran autobus i opet ćemo imati nešto vremena za kupnju. Trajekt za Prapratno (Pelješac) polazi u 16.00 sati te bi u kamp trebali stići oko 18.00 sati. Smještaj i noćenje. Imamo 9 kućica za po 5 osoba i 2 za 4 osobe. Raspored je 90% napravljen i dogovoren, ostaje još par sitnica koje ćemo dogovoriti tijekom putovanja. U kampu postoje i restoran i dućan.

Drugi dan 22. lipanj 2023. – Lastovo – Sozanj

Trajekt iz Orebića za Korčulu kreće u 6:30 sati. Iz kampa krećemo u 5:45 sati. Trajekt iz Iz Vela Luke kreće u 9.00 sati, karte za taj trajekt su plaćene. Na Lastovo ne idemo autobusom. U Ubli (Lastovo) stižemo oko 10:45 sati te dalje idemo pješice. Na izlazu iz Ubllija ima veliki market Studenac. Od luke do vrha ima nekih 11 km i trebat će nam oko 2.00 do 2,5 sati hoda cestom. Nakon vrha idemo do mjesta Lastovo i do uvale Zaklopatica na kupanje (ponijeti kupaće i ručnik). Iz Lastova za Ubli krećemo u 17:45 sati redovnom autobusnom linijom. Trajekt polazi u 19.00 sati. Obzirom da trajekt dolazi u Vela Luku oko 20:45 sati postoji velika mogućnost da nećemo stići na trajekt koji polazi u 21:45 sati, slijedeći trajekt polazi u 0:10 sati. O tome koji ćemo trajekt „uloviti“ ovisi kada ustajemo treći dan, ali o tome i o daljim izletima ćemo u hodu.

Dan 23.6.  – Korčula – vrh Kom, ručak/večera u 17 sati, Konoba Mate

Dan 24.6.  – Pelješac – vrh Sveti Ilija

Dan 25.6.  – Pelješac – vrh Sveti Ivan i povratak kući

Za sva pitanja i informacije kao i uvijek stojim Vam na raspolaganju – Roman Horvatić 099 2849678 (spremite broj mobitela za slučaj potrebe na izletu)

Vaš vodič Roman Horvatić