Mladi planinari OŠ “Braća Radić” na Omanovcu

Planinarili smo, upoznali Psunj, i osvojili vrh Omanovac! Ovo je bila posljednja terenska nastava planinarske sekcije učenika šestih, sedmih i osmih razreda za ovu školsku godinu!

4. lipnja 2022., u sedam sati ujutro krenuli smo autobusom do Pakraca. U pratnji učenika bili su nastavnici voditelji: Ivana Flajs, Ana Rumek, Štefica Šambula, Ivan Golubić i Mihaela Petersdorfer Ramaj. S nama je također bio vodič koji nam je dodijeljen od HPD-a “BILO”, gosp. Boris Majerus, bez kojega ne idemo na put!

Uz jednu pauzu za okrjepu, u Pakrac smo stigli u deset sati. Cilj nam je bio planinarski vrh i dom Omanovac. Staza kojom smo kročili bila je povremeno blatna zbog prijašnjih kiša, vlaga u zraku visoka, a temperatura zraka čak 30 stupnjeva. Jedan dio staze bio je posebno lijepih vidika, ali i zahtjevan za proći. Probijali smo se kroz šikare i mnoštvo kukaca. Visinska razlika koju smo prešli iznosila je oko 450 mnv, duljina puta oko 9 km. Iako je označena kao staza lakšeg opterećenja, složili smo se oko toga da smo je podcijenili. Možda su tome pridonijeli i vremenski uvjeti. Jer je zbog vrućine svaki od planinara pio znatne količine vode tijekom planinarenja. No, na to smo uvijek spremni. Uvijek nosimo više tekućine nego hrane. Rekli bismo da je to jedno od osnovnih pravila boravka na planinama.

Na vrh smo došli u 14h. Uživali smo u pogledu, fotografirali se, okrijepili. Učenici su nakon okrjepe još imali snage za igru na lijepo uređenim igralištima uz planinarski dom. Odmor i uživanje u ljepotama Omanovca potrajalo je do 16h. Polako smo se spremili za polazak, te autobusom krenuli prema Koprivnici. Naravno da smo u Bjelovaru stali u McDonald’s-u, napravili opet pauzu te nastavili put. Umorni, ali i zadovoljni, ispunjena srca što smo upoznali još jednu ljepotu Lijepe naše, u Koprivnicu smo stigli u 19:30. Učenici su još jednom pokazali izuzetnu strpljivost te kulturu ponašanja u autobusu i na terenu. Zahvaljujemo se našem vodiču Borisu i već sad planiramo i veselimo se idućim terenima planinarske sekcije u šk. god. 2022./2023. Zahvaljujemo se i ravnatelju škole, gosp. Kreši Grgacu, koji nas podržava u svim planinarskim ekspedicijama! Kako nam je bilo možete pogledati na fotografijama.

Tekst i fotografije: Mihaela Petersdorfer Ramaj