Mladi planinari OŠ “A.N.Gostovinski” na Burnom Bitoraju

U subotu (04.06.2022.), 40 učenika planinara iz planinarske skupine OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, koja djeluje u sklopu planinarskog društva „Bilo“ iz Koprivnice uspješno se popelo na vrh Burni Bitoraj u Gorskom kotaru. Učenike planinare vodili su učitelji Danijel Balaško (voditelj planinarske skupine), Ines Geršić Bodinovac, Danijela Šimek, Tihana Cvek i Đurđica Šmic te vodiči HPD-a „Bilo“ Ranko Gregurek i Roman Horvatić koji je ujedno i spašavatelj u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

Polazak autobusom ispred školskog autobusnog stajališta osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ u jutarnjim satima (06:00 sati). Vožnja autobusom do odmorišta Draganić (nadomak Karlovca) gdje je bio polusatni odmor.Autocestu napuštamo na izlazu Delnice te nastavljamo starom cestom prema Mrkoplju.

Vozimo se do sela Brestova Draga (nedaleko od Mrkoplja) u Gorskom kotaru od kojega započinjemo uspon na planinu Burni Bitoraj. Burni Bitoraj je planina koja se nalazi na području Velike Kapele, a u okolici su veća naselja Fužine i Mrkopalj. Ime Burni Bitoraj je zato jer se nalazi na granici oštre kontinentalne i blaže mediteranske klime pa je na vrhu često burno i vjetrovito. Planinarska staza vodi svojim većim dijelom kroz velebnu šumu Gorskog kotara sastavljenu od smreka, jela i bukava. Tu se nalaze okružene šumom i Bitorajske bijele stijene, vrlo zanimljiva skupina stijena usred šume, sa zanimljivim „stanovnicima“, stijenama nazvanima Imperator i Savjetnik. Na planinarskoj stazi susrećemo puno lijepih biljaka u cvatu, a posebno su lijepe i rijetke planinska pavitina (Clematis alpina) i mirišljavi planinski likovac (Daphne alpina).

Na nekih tridesetak minuta hoda od Bitorajskih bijelih stijena nalazi se i sam vrh Burnog Bitoraja. Na vrhu se zadržavamo skoro sat vremena gdje uživamo u prekrasnim vidicima i lijepom sunčanom vremenu. Vrh je visok 1386 metara nadmorske visine i čini ga skupina golih, vapnenačkih stijena koje strše desetak metara iznad šumskog pojasa i tako dočaravaju posjetitelju gotovo alpski doživljaj, a osim toga omogućuju širok vidik na bitorajske šume, gotovo sve vrhove Gorskog kotara, preko riječkog zaljeva i na Učku. Vidik je otvoren od Risnjaka na zapadu do Bjelolasice na istoku, a neposredno ispred u nizini je Mrkopalj.

S vrha se spuštamo drugom planinarskom stazom prema naselju Vrata nedaleko od Fužina. Oko 20 minuta od vrha nalazi se planinarsko sklonište “Bitorajka” (1303 mnv), drvena prizemnica površine 25 m kvadratnih kraj koje prolazimo, a trenutno je u renoviranju. Do naselja Vrata gdje nas čeka autobus dolazimo u 17 sati. Na putu kući još stajemo na sat vremena na odmorištu Vukova Gorica. U Koprivnicu dolazimo u 22:30 minuta.

Tekst i fotografije: Danijel Balaško