Logarska dolina

Dojmovi s izleta
Logarska dolina, 07. rujna 2019.

Dvadesetak odvažnih planinara krenulo je u avanturu usprkos lošem vremenu i lošoj prognozi za čitav dan. Naša vodička Ivana Kolar cijelim putem je optimistična i uvjerava nas da će se vrijeme poboljšati. U dobrom društvu stižemo na ulaz u Logasku dolinu gdje nam se tek kratko pruža prekrasan vidik, ali nažalost, okolne planine brzo prekrivaju oblaci.

Tijekom razgledavanja slapa Rinka, koji se obrušava s visine od 90 m, počinje kiša. Pod kabanicama nastavljamo strmim usponom kamenitom stazom preko mostića, drvenih stepenica i sajli do izvora rijeke Savinje, uživajući u šumu rijeke koja se strmoglavljuje u dolinu. Dolaskom do Frischaufovog doma (1396 m) obistinjuju se riječi naše vodičke Ivane – kiša je prestala. Unatoč planiranom nastavku našeg pohoda preko Kamniškog sedla (1903 m) do Kamniške Bistrice, vodiči Ivana Kolar, Ivica Kušek – Hans i Miroslav Kanisek, donose odluku da se zbog vremenskih uvjeta odustane od prelaska te produžujemo odmor u planinarskom domu.

U domu uživamo u toploj juhici, štruklima, kavici i pokojoj pivici. Probila se i pokoja zraka sunca tek kratko otkrivajući ljepote okolnih planina. Silazimo istom stazom te duže odmaramo na slapu Rinka. U podnožju slapa najviše uživaju legende planinarskog društva “BILO” Ivana i Hans, dok ostatak društva uživa na vidikovcu “Orlovo gnijezdo” odakle pogled puca na prekrasan krajolik. Za kraj puta, Ivana nam je još ostavila jednu ugodnu šetnju Logarskom dolinom do slapa uz hotel “Plesnik”.

Unatoč lošem vremenu, supruga Barica i ja nismo niti jednog trenutka zažalili što smo išli na izlet. Vodička Ivana Kolar usprkos lijepim godinama za planinarku prošla je čitavu stazu te si ispunila želju da nas još jednom odvede na Kamniške alpe. Nadamo se da će nas iznenaditi s još kojim ovako lijepim izletom.

Tekst: Zvonko Polak

Fotografije: Neven Adamović, Ksenija Kresl, Dunja Lukavečki