Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene

Planinarska sekcija OŠ “Braća Radić” posjetila srce Zagorja, prekrasnu Strahinjščicu!

U subotu, 12. studenoga 2022., u 7:00 sati, krenuli smo na Strahinjščicu. Strahinjščica je srednje visoka planina, strmih strana, koja povezuje Ivanščicu na istoku s Kostelskim gorjem na zapadu i zajedno s njima dijeli Zagorje na dva dijela. Većinom je pokrivena šumom, ali ima neke osobine visokoga gorja.

Uz jedno usputno stajalište za okrjepu, došli smo do Gornjeg Jesenja te ondje započeli našu avanturu. Vodič je ovaj put bio Leopold Stipić, iz HPD-a BILO, koji nas je na početku planinarske staze podsjetio na pravila ponašanja u planinama. Uspon je bio zahtjevniji, grupa se izmjenjivala, najbrži su ustupili mjesto sporijima, te smo kroz neko vrijeme ujednačili ritam kretanja. Jesenski ugođaj listopadne šume i prekrasni vidici tijekom uspinjanja izazivali su oduševljenje među učenicima i voditeljima. Duža pauza za okrjepu bila je kod planinarske kuće “Na Strahinjščici”, 618mnv, gdje smo se družili, pojeli sendviče iz ruksaka, osvježili i krenuli ka vidikovcu.

Pristup vidikovcu bio je strmiji. Kamenje i gusto korijenje ispreplitalo se kroz planinarsku stazu. Na vidikovcu, 751mnv, uživali smo u pogledu. Fotografirali smo se, te još malo odmorili na stijenama. Nastavili smo spust od vidikovca do planinarske kuće i dalje slijedili markacije. Putem smo naišli na nekoliko poučnih ploča, uz koje smo se zaustavili i pročitali sadržaje. Da je Strahinjščica bogata različitim zanimljivim sadržajima govori i naslov jedne od poučnih staza koju smo uočili, a nosi ime “Staza orhideja”. Završetak planinarske rute po Strahinjščici označila je duža pauza za odmor kod planinarskog doma “Radoboj”. Nakon stanke krenuli smo put autobusa. Prije samoga povratka u Koprivnicu, imali smo još jednu pauzu te smo stigli doma u večernjim satima. Ukupno smo propješačili 8km, a ukupna visinska razlika koju smo prešli iznosila je 666mnv.

Zahvaljujemo se vodiču iz HPD-a BILO, Leopoldu Stipiću, članovima HGSS-a, te ravnatelju škole, gosp. Kreši Grgacu na logističkoj podršci. Kako nam je bilo možete vidjeti na fotografijama!

Tekst i fotografije: Mihaela Petersdorfer Ramaj