Koprivnički planinarski put

koprivnički planinarski put markacija trase
Koprivnički planinarski put markacija trase

Upravitelj: HPD Bilo, Koprivnica

Osoba za kontakt: Ivica Kušek
Telefon: 048/ 625 347
Mobitel: 091/ 25 10 571

Vrsta obilaznice: vezna
Vrsta priznanja: značka
Vrijeme potrebno za obilazak: 9 sati
Duljina puta: 40 km
Opis puta: uključen u dnevnik
Dnevnik: cijena 30 kn, posljednje izdanje 2004. g
Godina osnutka: 1976.

Koprivnički planinarski put (KPP) svečano je otvoren 7. studenog 1976. godine, te putem dugim 40 km povezuje dva gorja: istočne obronke Kalnika i Bilogoru. Detaljno je opisan u Dnevnicima KPP-a u kojima su označene kontrolne točke koje planinar treba obići i utisnuti njihov žig kako bi dobio prigodnu značku.

Do kraja 2011. godine uručene su 3.192 prigodne značke planinarima koji su obišli cijeli KPP.

 

Kontrolne točke

1. Podravska Subotica
2. Crna gora (295m)
3. Podravkin rekreacijski centar
4. Bilo (294m)
5. Stankov vrh (309m)
6. Glogovac

Dnevnik KPP-a

Dnevnik Koprivničkog planinarskog puta u sadašnjem obliku tiskan je u ožujku 2004. godine i predstavlja vrijednu uspomenu za sve planinare koji se odluče na njegov obilazak. Ovo, 6. izdanje Dnevnika KPP sadrži informacije koje su korisne svakom tko želi obići Koprivnički planinarski put, kao što su fotografije i opis kontrolnih točaka, te njihova međusobna udaljenost u satima hoda.
Odmah na prvoj unutrašnjoj strani korica se nalazi topografska karta Koprivnice i okolice s uctranom rutom Koprivničkog planinarskog puta i označenim svim kontrolnim točkama. Planinari u dnevniku također mogu i pročitati kratki opis planinarske kuće „Rudi Jurić“ (Planinarska kuća Rudi Jurić) kojom upravlja HPD „BILO“, te zanimljivosti o najvišem vrhu Bilogore, Stankovom vrhu (Stankov vrh), kojeg će posjetiti za vrijeme obilaska KPP-a.
Oni koji žele saznati nešto više o povijesti Koprivnice i okolice, te njezinoj kulturnoj, umjetničkoj i gastronomskoj ponudi, također neće ostati zakinuti. Tako se u dnevniku mogu pronaći osnovne informacije o povijesti koprivničkoga kraja, Gradskom muzeju Koprivnice, Muzeju prehrane „Podravka“, Galeriji grada Koprivnice, Galeriji naivnih umjetnosti u Hlebinama, Galeriji Ivana Sabolića u Peterancu, Galeriji „Molvarski likovni krug“ u Molvama, umjetničkom značaju pivnice „Kraluš“ i Podravkinog Rekreacionog Centra, te popis restorana sa ponudom jela koje poslužuju.
Uz mnoštvo krasnih fotografija, posebnost ovom dnevniku daju i lijepe pjesme poznatih kajkavskih književnika – Frana Galovića i Paje Kanižaja na poleđini. U ovom smo izdanju eksperimentirali i pomalo inovirali Dnevnik, tako da je sada oblika i veličine CDa, te se nadamo da će biti ugodan oku, ali i pogodan za spremanje u džep planinara.


Zašto obilaznica?

“Koprivnički planinari su zajedno s oko 600 planinara iz Zagreba, Osijeka, Samobora, Varaždina, Bjelovara, Novog Marofa, Ivanca, Čakovca, Križevaca i drugih mjesta, 7. studenog 1976. godine svečano proslavili 35. obljetnicu narodnog ustanka i 33. godinu oslobođenja svojega grada otvaranjem planinarskog puta koji su nazvali “Koprivnički planinarski put” (KPP), i tako dali svoj doprinos ovim obljetnicama, učinivši neizmjerno mnogo za proširenje i populariziranje planinarstva i turizma u ovom kraju sjeverne Hrvatske i podravsko-bilogorske regije.”
BILOGORSKI PLANINAR – Jubilarni dvobroj 26/27 povodom 60. obljetnice PD “BILO” Koprivnica dr. Milivoj Kovačić