koprivnički planinarski put markacija trase
Koprivnički planinarski put markacija trase

Koprivnički planinarski put

Upravitelj: HPD “BILO“, Koprivnica

Osoba za kontakt: Ivica Kušek

Telefon: 048/ 625 347

Mobitel: 091/ 25 10 571  

Vrsta obilaznice: vezna

Vrsta priznanja: značka

Vrijeme potrebno za obilazak: 8 sati

Duljina puta: 30 km

Opis puta: uključen u dnevnik, .GPX trag puta. (desni klik i Save link as…)

Dnevnik: cijena 3,90 € (29,38 kn)*, posljednje izdanje 2004. g

Godina osnutka: 1976.

Koprivnički planinarski put (KPP) svečano je otvoren 7. studenog 1976. godine, te putem dugim 40 km povezuje dva gorja: istočne obronke Kalnika i Bilogoru. Detaljno je opisan u Dnevnicima KPP-a u kojima su označene kontrolne točke koje planinar treba obići i utisnuti njihov žig kako bi dobio prigodnu značku.

Do kraja 2011. godine uručene su 3.192 prigodne značke planinarima koji su obišli cijeli KPP.


* prema odluci IO od 15. prosinca 2022. godine

Kontrolne točke

  1. Podravska Subotica
  2. Crna gora (295 m)
  3. Podravkin rekreativni centar
  4. Bilo (294 m)
  5. Stankov vrh (309 m)
  6. Glogovac

Dnevnik KPP-a

Dnevnik Koprivničkog planinarskog puta u sadašnjem obliku tiskan je u ožujku 2004. godine i predstavlja vrijednu uspomenu za sve planinare koji se odluče na njegov obilazak. Ovo, 6. izdanje Dnevnika KPP sadrži informacije koje su korisne svakom tko želi obići Koprivnički planinarski put, kao što su fotografije i opis kontrolnih točaka, te njihova međusobna udaljenost u satima hoda. Odmah na prvoj unutrašnjoj strani korica se nalazi topografska karta Koprivnice i okolice s uctranom rutom Koprivničkog planinarskog puta i označenim svim kontrolnim točkama. Planinari u dnevniku također mogu i pročitati kratki opis planinarske kuće „Rudi Jurić“ kojom upravlja HPD „BILO“, te zanimljivosti o najvišem vrhu Bilogore, Stankovom vrhu, kojeg će posjetiti za vrijeme obilaska KPP-a. Oni koji žele saznati nešto više o povijesti Koprivnice i okolice, te njezinoj kulturnoj, umjetničkoj i gastronomskoj ponudi, također neće ostati zakinuti. Tako se u dnevniku mogu pronaći osnovne informacije o povijesti koprivničkoga kraja, Gradskom muzeju Koprivnice, Muzeju prehrane „Podravka“, Galeriji grada Koprivnice, Galeriji naivnih umjetnosti u Hlebinama, Galeriji Ivana Sabolića u Peterancu, Galeriji „Molvarski likovni krug“ u Molvama, umjetničkom značaju pivnice „Kraluš“ i Podravkinog Rekreacionog Centra, te popis restorana sa ponudom jela koje poslužuju. Uz mnoštvo krasnih fotografija, posebnost ovom dnevniku daju i lijepe pjesme poznatih kajkavskih književnika – Frana Galovića i Paje Kanižaja na poleđini. U ovom smo izdanju eksperimentirali i pomalo inovirali Dnevnik, tako da je sada oblika i veličine CD-a, te se nadamo da će biti ugodan oku, ali i pogodan za spremanje u džep planinara.


Zašto obilaznica?

“Koprivnički planinari su zajedno s oko 600 planinara iz Zagreba, Osijeka, Samobora, Varaždina, Bjelovara, Novog Marofa, Ivanca, Čakovca, Križevaca i drugih mjesta, 7. studenog 1976. godine svečano proslavili 35. obljetnicu narodnog ustanka i 33. godinu oslobođenja svojega grada otvaranjem planinarskog puta koji su nazvali “Koprivnički planinarski put” (KPP), i tako dali svoj doprinos ovim obljetnicama, učinivši neizmjerno mnogo za proširenje i populariziranje planinarstva i turizma u ovom kraju sjeverne Hrvatske i podravsko-bilogorske regije.”
BILOGORSKI PLANINAR – Jubilarni dvobroj 26/27 povodom 60. obljetnice PD “BILO” Koprivnica dr. Milivoj Kovačić  

TRASA PUTA – VIZUALNO

.GPX trag puta.

(kompjutor: desni klik i Save link as… ili Spremi poveznicu kao…

mobitel: dugo držati na link, pa Preuzmi poveznicu)

Klikni OVDJE za veću sliku!

KPP na interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske (putevi broj 204, 205, 210 – 213 te 216 (do pl. kuće Anin vrh)


POLAKOV PUT

Upravitelj: HPD “BILO“, Koprivnica

Osoba za kontakt: Ivica Kušek

Telefon: 048/ 625 347

Mobitel: 091/ 25 10 571  

Vrsta obilaznice: kružna

Vrsta priznanja: nema

Vrijeme potrebno za obilazak: 3 do 4 sata

Duljina puta: 14.6 km

Opis puta: .GPX trag puta. (desni klik i Save link as…)

HPS Registar putova: od 2021. pod brojevima 214 i 215.

Kratko o Polakovom putu

Prije nekoliko godina, nakon što smo postali vlasnici Planinarske kuće “Anin vrh”, pojavila se ideja o izradi nove planinarske staze od Društvenog doma u Draganovcu do planinarske kuće. U nekoliko navrata, nakon radnih akcija kod planinarske kuće, dio planinara je za povratak koristio nemarkiranu šumsku cestu i put grebenom Petrove gore (rebro Bilogore iznad Petrovog dola) te su tako usput, razgovarajući, došli na ideju o uređenju novih planinarskih putova. Ideja je ubrzo dobila krila te su vrijedni planinari krenuli u akciju.

Jedan od idejnih začetnika, a poslije i glavni provoditelj akcije bio je Zvonko Polak. Barica i Zvonko Polak uredili su i markirali veći dio novih planinarskih putova. Očistili su prolaz kroz zaraslu, mladu, gustu šumu; usjekli put na strmom usponu na Petrovu goru; napravili mostove preko potočića i markirali oba puta uz pomoć našeg predsjednika Ivice Kušeka – Hansa. Barica i Zvonko Polak, svake godine re(do)vno održavaju i čiste putove, što su primijetili svi koji ih koriste. Koprivničkim planinarima i izletnicima iz Koprivnice i bliže okolice putovi su ubrzo postali omiljeni.

Novi putovi su “legalizirani” 2021. godine kada ih je Hrvatski planinarski savez uvrstio u registar putova. Dobili su svoje ime i broj: Draganovec – Stankov vrh (214) i Draganovec – Planinarska kuća Anin vrh (215). Oba puta su ucrtana u Interaktivnu planinarsku kartu Hrvatske.

.GPX trag puta

(kompjutor: desni klik pa Save link as… ili Spremi poveznicu kao…

mobitel: dugo držati na link pa Preuzmi poveznicu)

Klikni OVDJE za veću sliku!

Polakov put na interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske