Julijske Alpe – odgođeno do daljnjega

Ajdovska deklica // izvor: sl.wikipedia.org

JULIJSKE ALPE su skupina planina u južnom dijelu Alpa. Prostiru se u sjeverozapadnoj Sloveniji i u sjeveroistočnoj Italiji, a ime su dobile po Gaju Juliju Cezaru. Najviši vrh Julijskih Alpa je Triglav s 2864 metara nadmorse visine, koji je ujedno i najviši vrh Slovenije. Drugi vrh po visini je talijanski Montaž (2753 m). Velika većina Julijskih Alpa je uključena u Triglavski nacionalni park u Sloveniji. Julijske Alpe se dijele na zapadne i istočne. U istočnim izviru glavne rijeke dvaju sljevova: Soča i Sava, a brojna su i planinska jezera.

VRŠIĆ (1611 m) – SLEMENOVA ŠPICA (1911 m) – TAMAR (1108 m)

MONTE LUSSARI (1790 m) – CIMA DEL CACCIATORE (2071 m) – BELOPEŠKA JEZERA (929 m)

 

TEŽINA

srednje zahtjevna staza

 

POLAZAK

01.09.2018 u 5 sati s parkirališta kod hotela “Podravina”. Vožnja autocestom do Jesenica pa lokalnom cestom do Kranjske Gore i Vršića. Kraće zaustavljanje na kavi prema želji planinara.

Polazna točka je prijevoj Vršić od kuda idemo do Slemenove Špice oko 1 sat i dalje prema Dolini Tamar još oko 3.30 h. Smještaj u dom i prema želji šetnja do potoka Nadiže.

Noćenje u domu.

 

DRUGI DAN

02.09.2018. u 7.30 h polazak iz Doma Tamar prema Planici gdje nas čeka autobus.

Put nastavljamo prema Italiji – Tarvisiu – Monte Lussari.

Žičarom se dižemo do Svetišta Višarije pa nakon razgledavanja prema volji planinara krećemo prema Kamenitim lovcima (Cima del Cacciatore) 2071 m cca 1.30h.

Povratk istim putem.

Spuštanje gondolom do autobusa. U povratku šetnja oko Belopeških jezera.

Povratak u Koprivnicu u večernjim satima.

 

CIJENA IZLETA

Prijevoz: 270 kuna za članove

Noćenje: 11,20 eura (skupno ležišće – 20 mjesta), 16,20 eura (sobe)

Žičara: 15 eura (moguć popust za grupu na licu mjesta)

 

PRIJEVOZ

Autobusom na bazi 35 osoba.

 

POTREBNA OPREMA

Osnovna planinarska oprema (čvrste pl. cipele), , štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, čeona lampa, dovoljno vode i hrane, planinarska iskaznica, putovnica – osobna iskaznica, (kaciga i komplet za samoosiguranje po želji).

 

DOM

Dom na Tamaru (opskrbljen hranom i pićem).

 

VODIČ

Karolina Španiček

Prijave i uplate vodiču najkasnije do 23. kolovoza četvrtkom u 18.00 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum).

 

NAPOMENA

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.