“I nikom nije lepše neg’ je nam”

Ekipa planinara željnih ljetnih planinarskih avantura okuplja se 20.6.2023. uvečer ispred hotela Podravina. Nakrcani do zuba sa špekom, lukom i paštetom krećemo uz našeg vodiča, morskog vuka Romana Horvatića, putem južnih Dalmatinskih otoka.

21.6.2023. Mljetovanje

Rano jutro, pola šest … prvi dan ljeta, lagano se pristiže u luku Popratno na Pelješcu ….opijeni morem, morem snova u koje nas je uveo naš DJ Roman koji nam je kroz naš drijemež u autobusu puštao klape da se lakše priviknemo na morski đir….. Nakon ranojutarnje kavice u pristaništu otisnuli smo se trajektom do luke Sobra na Mljetu.

Prvi dan ljeta, a mi na Mljetu, gdje ćeš boje!

Stižemo u Sobru odakle nas autobus dovozi do Babinog Polja gdje je predviđen naš uspon na Velji Grad. Prije toga, ekipa se još jednom snabdijeva hladnim napicima u obližnjem dućanu za „ne daj Bože „ ili zlatnu rezervu.

Sunce već upeklo, ali zaneseni našom ljetnom avanturom krećemo prvim koracima k Veljom Gradu (514 m ) uz naše morske vodiče Romana i Dražena. Znojimo se, vruće nam je ….smijemo se i pričamo i ništa nam ne može taj dan pokvarit.

Dolaskom na vrh Velji Grad oduševljeni smo pogledom na otočki krajolik i plavetnilo mora. Nakon odmora, brisanja znoja, okrijepe i fotografiranja spuštamo se istim putem. Pri silasku Roman nas vodi do otočke prirodne atrakcije Odisejeve špilje. Radi se o pećini jajolikog oblika te se u nju može ući plivajući ili manjim čamcem. Oduševljeni osvježenjem koje nam se nudi, spustili smo se do ulaza u špilju te su se najhrabriji odlučili osvježiti te istražiti špilju plivajući. Legenda kaže da je Odisej podlegao čarima i ljepotama otoka i otočke nimfe Kalipso te ostao zarobljen na otoku dugi sedam godina. Može se reći da neki od nas ne bi imali ništa protiv da nas se zarobi dugi sedam godina na ovom veličanstvenom otoku.

Nakon Mljetovske avanture ulovili smo trajekt za Popratno na Pelješcu odakle smo se autobusom uputili u kamp kod Orebića. Nakon što smo se svi smjestili u svoje kućice, oduševljeno smo izvadili svu hranu koju smo dovukli iz Koprivnice i počeli pripremati večeru….dan je završio s umorom i oduševljenjem.

Tekst: Anita Brković

22.6.2023. Lastovanje

Nakon ranog jutarnjeg buđenja i pijenja kavice na terasama naših kućica krenuli smo na trajekt za Korčulu kako bi iz Vela Luke došli do Ubla na Lastovu gdje je predviđen naš planinarski pohod. Naravno vožnja trajektom do Vela Luke sve nas je povezala s Oliverom i njegovim glazbenim repertoarom te se i naš DJ potrudio dodatno nas očarati Korčulom puštajući nam Olivera cijelim putem. Guštajući u vožnji trajektom do Lastova …ponese te i poželiš zapjevati „Trag u beskraju“.

Stižemo na Lastovo u mjesto Ubli odakle kreće naš pohod Sozanj 231m.

Svi smo se opustili, smijeha ne nedostaje….i tako hodajući stižemo do prve „stop stanice “, gradske plaže u Pasaduru gdje se oduševljeno bacamo u more kako bi se osvježili. Nakon kraće stanke krećemo prema Soznju uz pratnju muzike koju ju je puštao naš DJ Roman, više ne hodamo već plešemo putem uz milovanje sunčevih zraka. Roman nas potom vodi do male uvalice Kručica gdje nas je dočekalo tirkizno more u kojem smo se opet rado osvježili. Nakon nekog vremena krenuli smo na Sozanj. Sunce je već visoko, ali nema predaje, uspon je bez hladovine, ali naposljetku stižemo ispunjeni osobnim zadovoljstvom jer borimo se s vrućinom, a ne terenom. Prekrasni vidici na sve strane kud se okreneš…srce ispunjeno zadovoljstvom. Spustili smo se istim putem te cestom krenuli natrag pješice do samog mjesta Lastovo. Spuštajući se do samog mjesta Lastovo oduševljeni smo šarmom tog malog mjestašca, kamenim kućicama i crkvicama. Nema turista tako da sve odiše nekom magičnom tišinom. Roman nam je dogovorio taxi prijevoz do pristaništa kako bi na vrijeme ulovili trajekt za Vela Luku. Naravno, umorni od vrućine jedva smo dočekali. Vožnja trajektom s Lastova i Korčule do našeg kampa u Orebiću u predvečerje posebno oduševljava zbog zalaska sunca i društva koje je raspoloženo za pjesmu. Došli smo kasno navečer u kamp umorni, ali zadovoljni tako prekrasnim planinarskim pohodom te se još nismo dali spavati pa su neki od nas još malo guštali uz Zoru bilu klape Intrade vjerujući da sutrašnji pohod na Korčulu neće biti ništa manje vrijedan.

Tekst: Anita Brković

23.06.2023. Korčulanje

Treći dan planinarsko turističkog izleta odredište nam je bio otok Korčula. Usprkos vrućini i sparini , uspješno smo se popeli na Kom, nadmorske visine 508 m , smješten između mjesta Smokvice i Blata. Prekrasne poglede kao uspomene  zabilježili  smo fotografijama, nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje  članova planinara. Spustivši se sa vrha nastavili smo ugodnu vožnju prema mjestu Lumbardi , gdje smo se osvježili na prekrasnim plažama. Nakon osvježenja nastavili smo vožnju autobusom uz legendarnog Olivera prema mjestu Pupnat, najmanjem i jednom od najstarijih mjesta na Korčuli te konobi Mate, maloj obiteljskoj konobi. Uživajući u ljepotama malog mjesta i domaćim delicijama i vinima došlo je vrijeme da se uhvati trajekt za Pelješac i krene na odmor jer sutra nas je čekao novi dan.

Tekst: Ines Štefanić

24.06.2023. PeljeŠČarenje

U subotnju zoru krenuli smo put Sv. Ilije. Raznovrsna  biljna vegetacija, pogledi na more, otoke i otočiće ostavljali su na nas putem bez riječi  te smo ubrzo stigli na sam vrh. Sv. Ilija najviši je vrh poluotoka Pelješca, nadmorske visine 960 m, te se smatra jednim od najljepših vidikovaca planina u Hrvatskoj u što smo se i sami uvjerili. Nakon fotografiranja uspomena, okrijepe i skupnog fotografiranja članova planinara krenuli smo lagano do kampa  Perna. Ostatak dana proveli smo na plažama Orebića i spremajući stvari za sutrašnji povratak kućama , a navečer smo se svi skupa podružili.

Tekst: Ines Štefanić

25.06.2023. PeljeŠČarenje drugi dan

Nedjeljno jutro brzo nam je došlo. Spremili smo se i pokupili stvari. Krenuli smo putem mjesta  Žuljana smještenog u pješčanoj uvali  na južnoj strani poluotoka Pelješca. Pred nama je bio vrh Sv. Ivan . Popevši se na sam vrh nadmorske visine 470 m pružio nam se prekrasan pogled na otoke Šipan , Mljet, Korčulu , te vrh Sv. Ilija. Osvajanje i ovog vrha zabilježili smo zajedničkom fotografijom članova te krenuli prema plažama da se osvježimo. Kako je vrijeme  odmicalo došlo je vrijeme za naš povratak. Napuštajući poluotok, Pelješki most, dolinu Neretve, prekrasan Skrad, mislima i riječima smo se vraćali na prethodno provedene dane puni dojmova i emocija. Jedan prekrasan izlet, uz prekrasne ljude, nova prijateljstva, nove vrhove i naravno odličnu organizaciju  i vođenje vodiča Romana i Dražena…do neke druge prilike i kako se kaže tko preživi pričat će a mi smo svi preživjeli i pričat ćemo….

Tekst: Ines Štefanić

Fotografije: Anita Brković, Roman Horvatić, Goran Matiša, Ines Štefanić, Lela Puhar