Gorski Kotar: Klek

Klek
Klek // foto: Neven Adamović

Klek je istaknuta planina na rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinarskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 34 km dugog hrpta strmih strana, na čijem vrhu je 200 metara visoka stjenovita glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Upravo je i to jedan od razloga našem posjetu Kleku uoči Noći vještica. Vjeruje se da za vrijeme olujnih dana na Klek dolaze vještice kako bi probudile usnulog diva Kleka. Njega je, prema jednoj od legendi, svojim čarobnim mačem okamenio bog Volos jer se ovaj pokušao pobuniti budući su svu hranu bogovi uzimali sebi, a divove su puštali da gladuju. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjaćih uspona.

Gorski Kotar, KLEK (1181 m)

subota, 5. lipnja 2021.

TEŽINA:

Lagana staza

POLAZAK:

U 6.00 sati s parkirališta kod hotela „Podravina“. Putovanje od Koprivnice do Ogulina gdje ćemo posjetiti Zavičajni muzej Ogulin. U Zavičajnom muzeju Ogulin smještena je alpinistička zbirka koju su uredili Muzej, HPS i PDS Velebit, a osim nje posebno su zanimljivi spomen soba književnice Ivane Brlić-Mažuranić i prostorija u kojoj je mjesec dana bio zatočen Josip Broz Tito. U alpinističkoj zbirci mogu se vidjeti zanimljivi izlošci poput dnevnika i cipela prvih penjača na Kleku, kamen s vrha Mount Everesta koji je donio Stipe Božić, dokumenti i slike s hrvatskih himalajskih ekspedicija i drugo.

USPON:

Oko 1:30 sati. Od parkirališta u mjestu Bjelsko krećemo stazom do vrha Kleka 1181 m, nakon toga se spuštamo u planinarski dom na odmor, ručak iz ruksaka ili po želji iz pl. doma, zatim krećemo u obilazak Klečica i silazak prema autobusu.

SILAZAK:

Oko 1 sat do autobusa. Povratak u večernjim satima.

CIJENA PRIJEVOZA:

za članove Društva 130 kn

PRIJEVOZ:

autobus

POTREBNA OPREMA:

osnovna planinarska oprema, planinarski štapovi, slojevita odjeća – ovisno o vremenu, hrana iz ruksaka, tekućina po osobnoj potrebi (min. 1,5 L), osobni dokumenti, planinarska iskaznica, mobitel, fotić, lijekovi (ako se koriste)

VODIČ:

Bojana Balog

POMOĆNI VODIČ:

Roman Horvatić

Prijave i uplate najkasnije do 03.06. četvrtkom u 18.00 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum)

VAŽNO: Izlet se održava uz pridržavanje svih trenutnih epidemioloških mjera i preporuka. U autobusu obavezno nošenje maske, svatko sjedi sam osim članova iz iste obitelji. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, izlet se odgađa!

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.