Fratar

Planinarski dom Hahlić, Fratar

subota, 27. travnja 2024. godine

Planinarski dom Hahlić (1097 m) nalazi se na južnoj padini Obruča, na malom zaravanku između Dnića i Ćunine glave. To je zidana prizemnica s potkrovljem. Od doma se pruža lijep vidik na Riječki zaljev, otoke, Grobinštinu i Učku. Dom je okružen lijepom šumom smreke i planinske bukve. Na mjestu današnjeg planinarskog doma prva kuća je sagrađena 1926., ali je za vrijeme II. svjetskog rata uništena. Na starim temeljima PD Kamenjak iz Rijeke podigao je 1968. današnji objekt. Danas je vlasnik doma Općina Jelenje, koja ga je dogradila i uredila 2010. godine, te predala na upravljanje lokalnim planinarima. Planinarski dom Hahlić, PD „Obruč“ nedavnim je preuređenjem postignuo standarde koji će se teško nadmašiti u drugim planinarskim objektima, no još je važnije da svaki namjernik može biti potpuno siguran da će preko vikenda dom biti otvoren u bilo koje godišnje doba i po bilo kojem vremenu.

Fratar (1353 m) ima oblik pravilnog čunja i najprepoznatljiviji je vrh cijele skupine Grobničkih Alpi. Vršna stjenovita glavica kao da izranja iz tamnog pojasa klekovine kojom je Fratar obrastao. Kombinacija sivog kamenitog vrha obraslog u klekovinu, bila je osnova za ime, jer asocira na fratra. Vrh je označen, natpisom imena i nadmorskom visinom, na kamenu. Također, tu je i gomila kamenja sa usađenim drvenim kolcem. Nekoliko metara niže nalazi se metalna kutija s upisnom knjigom i žigom. S njega se pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima.

PRIJEVOZ

Autobus

POLAZAK I POVRATAK

U 5:00 sati s parkirališta kod hotela “Podravina” u Koprivnici. Vozimo se do mjesta Podkilavac odakle je početna točka naše ture koja predviđa hodanje u trajanju od oko 3-4 sata. Silazak i povratak u Koprivnicu kamo dolazimo u večernjim satima.

PREDVIĐENO TRAJANJE HODA

Podkilavac – PD Hahlić, 2-3 sata + pauze, PD Hahlić – Fratar, 1 sata + pauze

VISINSKA RAZLIKA

Podkilavac – PD Hahlić 760 m, PD Hahlić – Fratar 220 m

DULJINA TRASE

Podkilavac – PD Hahlić 5,2 km, PD Hahlić – Fratar . 1,24 km

ZAHTJEVNOST IZLETA

Kondicijska zahtjevnost K3 – zahtjevno

TEŽINA STAZE

Tehnička zahtjevnost T2 – umjereno zahtjevno

HPO

9.10 Fratar (1353 m)

POTREBNA PLANINARSKA OPREMA

osnovna planinarska oprema, štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, slojevita odjeća, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama

POTREBNI DOKUMENTI

Planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica

PREHRANA

Iz vlastitog ruksaka

CIJENA PRIJEVOZA

30 €

OSTALI TROŠKOVI

Prema vlastitim potrebama na stajalištu

PRIJAVE

Četvrtkom u 18:00 sati u društvenoj prostoriji (podrum) u Šenoinoj 1, Koprivnica

VODIČ

Leopold Stipić 098 407-067

NAPOMENA

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.