Naši vodiči

Saznajte nešto više o vodičima HPD “Bilo”

Antonija Genc

Planinariti sam počela 2002. godine. Svoj prvi planinarski izlet sam organizirala u travnju 2007. godine zajedno s Mladenom Pandurićom u Bärenschützklamm u Austriji i bio je jako uspješan. To mi je dalo krila da se uputim u avanturu vođenja izleta, a uskoro sam se sasvim zaljubila u to zvanje.

Tečaj za vodiča društvenih izleta (A standard) sam završila 2008. godine, a 2013. godine sam završila tečaj i položila ispit za vodiča D standarda (penjanje u stijeni). Najviše sam voljela voditi planinarske izlete autobusom. A ponekad i s dva autobusa. Najdraži mi je svaki onaj s kojeg su se naši planinari vratili zadovoljni, a posebno kada se u povratku s izleta u autobusu ori pjesma.

Ipak bih još izdvojila tzv. „Izlet u nepoznato“, dvodnevni izlet na Papuk i u Kutjevo koji sam organizirala zajedno s dragim planinarima iz Orahovice koji su ga učinili nezaboravnim za sve sudionike. Najveći štos je bio u tome da zaista nitko osim mene nije znao kamo idemo. Na kraju se sa mnom u nepoznato odlučilo ići 16 odvažnih i sigurna sam da se nisu ni mrvicu razočarali, a priče o tome još se i danas prepričavaju.

Osim u vođenju izleta, posebno sam uživala u predavanjima i izletima naših Općih planinarskih škola, što me je ponukalo da 2012. godine, na poziv Alana Čaplara, pohađam i tečaj za Instruktore te sam početkom 2013. primljena u zvanje vodiča Instruktora A standarda. Međutim, zbog preseljenja u Njemačku krajem 2013. godine, moja je briljantna vodička i planinarska karijera stavljena u mirovanje te sada, na žalost, samo povremeno uživam u društvu dragih članova našeg društva, a najviše planinarim sama po njemačkom dijelu Alpi.

e-mail: antonija.genc@gmail.com


Bojana Balog

Počela sam planinariti 2011. godine i od tada planinarenje je za mene način života i to je to. Kad uvijek znaš što ćeš svaki vikend raditi, skoro bez iznimke, to definitivno postaje način života i dio tebe. Svaki slobodan trenutak želim posvetiti tome, neovisno da li planinarila, čitala o planinama ili trenirala za planine – to je sve što želim raditi u slobodno vrijeme.

Mobitel: 099/22 22 900

e-mail: bojanabalog@gmail.com


Boris Majerus

Planinarenjem se bavim od 2002.g. Počeo sam se baviti gotovo slučajno odlaskom na izlet s izviđačima na Ivanščicu. Nakon toga smo supruga i ja počeli sami obilaziti obližnje gore. Uskoro smo se učlanili u društvo i krenuli na organizirane izlete.

Vodič društvenih izleta sam od 2011.g. i organiziram izlete u kontinentalni dio Hrvatske i Sloveniju. Vodim i izlete s osnovnoškolskom djecom.

e-mail: boris.majerus@gmail.com


Ivan Burić

mob: 098 37 48 31

e-mail: ivan.buri2@gmail.com


Ivana Kolar

Članica sam HPD „Bilo“ od 1975.godine, ali tek odlaskom u mirovinu (1994.) intezivno pohodim izlete i ostvarujem svoj mladenački san.

Postajem vodič A standarda  1997. godine, a 1999. godine izbrana sam za predsjednicu Društva i time postala prva žena na toj dužnosti od kada postoji društvo.

I dalje sam aktivna u vođenju društva, danas kao članica Nadzornog odbora.

Ne mogu reći koji mi je pohod najdraži jer sam beskrajno sretna i na Biokovu i na Velebitu, Mosoru, Dinari, Bijelim i Samarskim stijenama kao i na mojoj dragoj Bilogori. Lijepo mi je i po Kamniškim i Julijskim Alpama, na planinama Češke, Poljske i Makedonije.

Za svoj rad i doprinos društvu primila sam više priznanja i diploma te brončani,srebrni  i zlatni znak tj. posebno, visoko i najviše priznanje od HPS- a  za „Hrvatsku planinarsku obilaznicu“.

Za mene je planina lijek za dušu i tijelo.


Ivica Kušek

Planinarim od 1976.godine. Završio sam planinarsku školu, a 1983. tečaj za vodiče ljetnih pohoda i naknadno tečaj za vodiče društvenih izleta. Vodič sam A standarda i markacist.

Upoznao sam planine Slovenije, Austrije, Makedonije, BiH i Grčke, ipak, po ljepoti planina prednost dajem Velebitu i Gorskom Kotaru.

Od 2002. Godine do danas obnašam dužnost predsjednika Društva HPD „Bilo“

mob: 091 25 10 571


Karolina Španiček

Planinarim od 1999. godine (upravo sam punoljetna). Iako ne aktivno, u planinarenju sam od svog djetinjstva uz tatu i djeda koji je bio jedan od osnivača i predsjednik HPD Bilo.

2007. godine pohađam tečaj A kategorije i uspješno ga završavam, a 2013. godine tečaj D kategorije.

Volim voditi izlete na naše Jadranske otoke, Julijske alpe, a ne mogu reći da mi i svi ostali dijelovi Lijepe naše pa i drugih zemalja nisu privlačni.

mob: 098 165 19 64

e-mail: scarollyna@gmail.com


Margareta Gmajnić

U planinu prvi put doslovno bježim bez očeve dozvole u srednjoškolskim danima. I očarala me potpuno. Tajanstvena raskoš šume prožeta zvučnim notama malih i velikih stanara šume, napajanje mirisima bilja, napor uspona, vidici koji oduzimaju dah, prekrasni stjenoviti predjeli, sunce, kiša, snijeg, oluja, sladak umor na kraju dana i zdrav san, sjedinjenje bića s prirodom.

Znatiželja me vodi u različite dijelove i prikrajke, meni uvijek posebne Hrvatske, zatim dalje u Alpe (Slovenija, Italija, Švicarska), Ande (Peru), Grčku… svaka destinacija pruža nezaboravan doživljaj.

Obuku za vodiča prolazim u okviru HPS-a 2013. i uključujem se u rad HPD “Bilo”. A standard – vodič društvenih izleta u ljetnim uvjetima, D standard – planinarenje po putevima osiguranim klinovima i sajlama. Ovdje upoznajem divne ljude pune entuzijazma i stječem lijepa poznanstva.

Prilikom odlaska u planinu, volim kombinirati hodanje i sportsko penjanje. Od 2015. članovi Društva imaju mogućnost isprobati sportsko penjanje na prirodnoj stijeni obližnjeg nam Kalnika (C standard).

mob: 091/580-99-44

e-mail: magdalena7kc@gmail.com


Miroslav Kanisek

Planinarim od 2000. godine, a od 2010. vodim planinarsku sekciju u svojoj školi (OŠ “Đuro Ester”), te sam do sada planinario po brojnim planinama Hrvatske (Papuk, Ravna gora, Strahinjčica, Velebit, Risnjak, Okić, Klek…) na kojima sam spoznao kakva je velika ljepota naše zemlje.

Planinarenje je način života koji ispunjava moje slobodno vrijeme te se radujem svakom novom izletu, a nadam se da će ih biti. Radim s učenicima i na drugim područjima kao što su volontiranje, humanitarno djelovanje, ekološki odgoj, zdravstveno obrazovanje, građanske kompetencije i drugo što je sastavni dio mojega profesionalnog posla.


Mladen Pandurić

mob:  0043 664 50 777 07

e-mail: mladen.panduric@gmx.at


Ranko Gregurek


Renato Rac

Ulazak u planinarski svijet dogodio se davne 2005. godine. 2007. godine postajem član „Bila“. Slijede plodne planinarske godine u matičnom Društvu te me vodstvo Društva prepoznaje kao potencijalnog vodiča i 2010. godine postajem član Sekcije za izlete. 2011. god. završavam Opću planinarsku školu u organizaciji HPD „Bilo“ te iste godine uspješno završavam školovanje za vodiča društvenih izleta (A standard) pri HPS-u. U periodu 2013.-2017. vodim Sekciju za izlete na mjestu pročelnika Sekcije, a krajem 2013. godine i uspješno završavam školovanje za vodiča D standarda. U periodu 2014.-2017.  postajem član Izvršnog odbora društva te na prijedlog samih članova i dopredsjednik Društva.  Od 2017. godine koordinator za Koprivničko-križevačku županiju i član Upravnog odbora Stanice planinarskih vodiča Varaždin.

Po definiciji vodič društvenih izleta, ali po opredjeljenju zaljubljenik u sve planine.

mob: 098 643 542

e-mail: reneac04@gmail.com


Roman Horvatić


Tatjana Jurić

Počela sam planinariti još  za vrijeme studentskih dana ( Medvednica i Samoborsko gorje), a intenzivnije od 2008.g. učlanjenjem u HPD “Bilo”.

Od 2010.g. vodič sam u istom društvu ( kategorija A – vodič društvenih izleta), a najviše za sada organiziram izlete za planinare po Gorskom Kotaru, Velebitu, Biokovu..

Planinarim zato što u ljepotama planina i prirode brzo zaboravljam na kaotičnu i stresnu svakodnevnicu. Brige, problemi i frustracije ustupaju mjesto uživanju u ljepotama netaknute prirode, cvrkutu ptica, mirisu cvijeća, ali i u vlastitim koracima, disanju punim plućima i ničim opterećujućim. Planinarenje potiče u nama pozitivne emocije i podiže samopouzdanje, omogućuje nam nova poznanstva i sklapanje prijateljstva.

mob: 091 539 51 52

e-mail: tjuric972@gmail.com