Društvo

AKTIVNOSTI
GODIŠNJAK BILO
SEKCIJE
SASTANCI
ČLANSTVO
NAŠI VODIČI
PRIZNANJA
DOKUMENTI


Hrvatsko planinarsko društvo „BILO“ u 2013. godini je slavilo 85 godina svog djelovanja u Koprivnici. Društvo je osnovano 8. ožujka 1928. g. i od tada, uz manje prekide, djeluje sve do danas okupljajući mnoge ugledne građane ovog grada, te pronoseći planinarski duh diljem Hrvatske, ali i svijeta. Najduže je predsjednik (1975-1998) bio dr. Milivoj Kovačić.

Društvo je imalo kuću, zatim sklonište na Pesku, organiziralo Susrete na Bilogori (1980-83), stotinjak izložba i isto toliko predavanja po školama, poduzećima i na Radio Koprivnica, trasiralo je Koprivnički planinarski put, obilježilo najviši vrh na Bilogori (Stankov vrh), objavilo 7 brojeva časopisa Planinar i 44 broja časopisa Bilogorski planinar. Od 1975. ima u gradu društvene prostorije. Po broju mladih članova bilo je dugo vremena prvo u Hrvatskoj.

Godine 1976. društvo je trasiralo i svečano otvorilo Koprivnički planinarski put koji kontinuirano održava te njime vodi planinare i grupe iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije. Do sada ga je obišlo više od 10.000 planinara. U 2006. godine obilježilo je njegovu 30 obljetnicu aktivnostima obilaska te na prigodnoj Planinarskoj kestenijadi. Društvo je izdalo 6. izdanja Dnevnika KPP u prosječnoj nakladi od 1.000 komada te 3.124 prigodnih značaka. U 2005. godini obnovljena je planinarska staza od Podravske Subotice do Kalnika.

Od 2000. godine Društvo kontinuirano povećava broj članova seniora te trenutno okuplja ukupno 397 članova, uključujući i mladež organiziranu u sekcijama Osnovnih škola Sokolovac i Rasinja. Organizira brojne i kvalitetne planinarske izlete po cijeloj Hrvatskoj i Sloveniji te aktivno sudjeluje u akcijama i pohodima ostalih planinarskih društava i Hrvatskog planinarskog saveza. Također provodi kvalitetne programe edukacije u sekcijama osnovnih škola i redovito organizira izlete posebno prilagođene mladeži.

Već 10 godina organizira i Planinarsku kestenijadu na Bilogori, koju rado posjećuju planinari iz cijele Hrvatske, kao i građanstvo Koprivnice i okolice, a upisana je u kalendar akcija HPS-a te u Koprivnički vodič Turističke zajednice. Također održavamo planinarsku kuću „Rudi Jurić“ (Planinarska kuća Rudi Jurić) koja je otvorena svake prve nedjelje u mjesecu gdje se članstvo aktivno okuplja na akcijama uređenja, edukacije i planinarskog druženja.

Članstvo se svakog četvrtka okuplja na planinarskom sastanku u Društvenoj prostoriji. Organiziraju se planinarske izložbe te predavanja o usponima koprivničkih planinara na najviše planine Afrike i Južne Amerike. Društvo već nekoliko godina sudjeluje na raznim aktivnostima povodom Europskog tjedna kretanja u Koprivnici te ostvaruje suradnju s drugim udrugama kao što su Ekološko društvo, Udruga osoba sa tjelesnim oštećenjim „Bolje sutra“ i dr., kao i s drugim planinarskim društvima.Knjiga dr. Milivoja Kovačića

Povijest

Detaljnu povijest društva možete pronaći u knjizi dr. Milivoja Kovačića “HPD ‘BILO’ u Koprivnici, 1928 – 2008”.

Knjigu možete kupiti na našim sastancima u Društvenoj prostoriji, svaki četvrtak u 18 sati, po cijeni od samo 30 kn (3,98 €).

Više o knjizi