Dinara

izvor: croatia.hr

DINARA – SVILAJA

Sinjal (1831 m) i Svilaja (1508 m)

25. i 26. svibnja 2019.

Vrh te kamenito-travnate planine najviša je točka u Hrvatskoj, mjesto gdje hrvatsko tlo dodiruje nebo. Sam vrh sastoji se od nekoliko kamenih vršaka obraslih klekovinom. Na jednom vršku orijentiranom prema Peručkom jezeru stoji geodetski stup, a na drugome križ. Dinara nije samo najviši hrvatski vrh, nego i jedna od osobito lijepih planina. Njezina jugozapadna stijena, visoka nekoliko stotina metara, veličinom zadivljuje i privlači poglede svakoga tko se nađe u njezinu podnožju, a osobitu joj ljepotu istodobno osiguravaju bogate cvjetne livade i šume koje ne odaju da je riječ o području bezvodnoga krša. Dinarom u užem smislu smatra se planina istočno od Knina, a sjeverno od Peručkog jezera.

 

TEŽINA: Zahtjevna staza (kondicijski)

POLAZAK:

u petak, 24. svibnja 2019., u 23:00 sati s parkirališta kod hotela “Podravina”.

PRVI DAN  – selo Glavaš – planinarsko sklonište Martinova košara – Dinara (Sinjal)

Početna točka uspona na najviši vrh Hrvatske je u selu Glavaš kod Kijeva. Staza vodi uzbrdo kroz nisko raslinje i kamenjar do srednjovjekovne utvrde Glavaš izgrađene tijekom 14. i početkom 15. stoljeća. Od utvrde planinarska staza ulazi u visoku makiju, vijuga uz ograde i suhozide iznad Pekasove drage, a potom izlazi na otvoren teren i nastavlja po markiranoj i ugaženoj stazi do izvora. Dalje se staza oštro uspinje po siparu Kobiljovače po serpentinama sve do izlaska na otvorenu i polegnutu travnatu visoravan na kojoj je raskrižje planinarskih putova. Ravno je planinarsko sklonište gdje ćemo napraviti pauzu, a lijevo vodi direktnije prema vrhu. Ukupna duljina staze koju ćemo tog dana proći iznosi oko 16 kilometara, a vrijeme potrebno za prolazak cijele staze s pauzama bit će oko 10 sati hoda. Nakon povratka do sela Glavaš krećemo autobusom do planinarskog doma Orlove stine, gdje ćemo prenoćiti.

DRUGI DAN – Planinarski dom Orlove stine – Svilaja (Bat)

Ustajanje u 7, doručak i pokret oko 8 sati. Početna točka ovog uspona je planinarski dom Orlove stine. Od doma staza ide makadamskom cestom te oko 4 kilometra od polazišta stiže se na križanje gdje lijeva staza vodi do vrha preko Badnjeva, a smjer ravno kojeg lokalni ljudi zovu “Šumski put” vodi po makadamskoj cesti isto do vrha Svilaje. Mi ćemo napraviti kružnu turu i proći obje staze. Ukupna duljina staze koju ćemo tog dana proći iznosi oko 18 kilometara, a vrijeme potrebno za prolazak cijele staze s pauzama bit će oko 7 sati hoda. Nakon povratka do Orlovih stina spremit ćemo se za polazak kući i, ako će biti vremena, na povratku ćemo stati na slapu Krčiću koji se ruši niz stijenu visoku 22 metra, a nalazi se pokraj zaseoka Kovačić.

 

Potrebna planinarska oprema:

kompletna planinarska oprema, hrana, tekućina po potrebi (min. 1.5 litra po danu), osobni dokumenti, planinarska iskaznica, mobitel, fotić, lijekovi (ako se koriste), vreća za spavanje.

 

Cijena prijevoza: 220 kuna

Cijena hrane: 40 kuna po osobi (večera 25. svibnja, doručak će se moći naručiti uz nadoplatu)

Cijena noćenja: 50 kuna po osobi uz planinarsku iskaznicu

UKUPNA CIJENA IZLETA: 310 kn

 

PRIJEVOZ: autobus

 

Prijave i uplate vodiču najkasnije do 16. svibnja 2019. četvrtkom u 18.00 sati u u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum).

 

Vodič: Ranko Gregurek +385 98 641 733

Pomoćni vodiči: Bojana Balog, Roman Horvatić

 

NAPOMENA:

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.