Dilj gora: Čardak

Prošle subote zaputili smo se prema ravnoj Slavoniji. Veseli BILOvci pod upravljačkom palicom našeg vođe Borisa krenuli su u pohod na Dilj goru. Iako svojim vrhom doseže tek skromnih 471 m, Dilj gora je oaza za izletnike i planinare koji ovdje mogu uživati u prirodnom i kulturnom blagu i planinarskim stazama čiji obilazak traje čak dva dana, a sažet je u stazi „Kružni put po Dilju“.

Mi se ipak nismo odlučili za ovakav obilazak već nešto kraći, ali zato ništa manje vrijedan. Planinarske markacije vodile nas lijepom šumom, u zraku se osjetio miris gljiva i ostalih šumskih čarolija, a tišina je zapravo bila netipična Slavonska. Činilo se da nažalost, ovim putevima prolazi sve manje stanovnika obližnjih mjesta.

Hodajući šumom dolazimo do Sovskog jezera, divnog mjesta sa krasnim okolišem, a  za ovo jezerce nalik bari na nadmorskoj visini od 430 m kažu da je ostatak Panonskog mora! Jezerce ima vlastiti izvor, a zbog svog ekološkog okruženja ima vrlo velik edukativan karakter za one koje zanima biologija.

Planinarska staza se nastavlja dalje i spuštamo se u klanac nazvan Fukin dol, a koji je svoj naziv ipak, molim lijepo, dobio po lisici (njem. Fuchs). Po putu se borimo s najezdom podivljalih bubamara koje nas blago izluđuju i nepovratno narušavaju same sebi status romantičnih bubica srećonoša. Zajedno s bubama dolazimo do planinarima najzanimljivije točke – vrha Čardak (421 m) koji je poznat po visokoj betonskoj piramidi koja je nekada imala geodetsku svrhu.

Nakon kratke okrijepe, udaranja štambilja i ostalih krucijalnih planinarskih aktivnosti, čitaj – jela i pila, krećemo put povratka.

Staze koje prolaze ovim dijelom planine su vrlo široke i idu kroz šume bukve i hrasta kitnjaka. Hodamo, uživamo, upijamo znanja o vrstama gljiva, uvjetnih, bezuvjetnih i inih, kao i o načinu pripreme istih, začinjenih pokojim prostim vicem, sve po provjerenom receptu gospodina Joba.

Dilj gora je planina koja možda nema visoke stjenovite litice, ali ima mnogo toga čime će oduševiti svakog posjetitelja. Još ako ju posjetite u dobrom društvu kao što je naše, zagarantirano ćete provesti divan dan!

Tekst: Maja Kadoić

Fotografije: Marija Maloča, Lorena Novak, Lela Puhar