DEBELA PEČ

izvor: climbtriglav.com

29. lipnja 2024. godine, subota

Debela peč (2014 m) najistočniji je vrh Julijskih Alpi čija visina prelazi dvije tisuće metara. Južna strana vrha je travnata i blago se izdiže iznad šumovite visoravni Pokljuke. Sjeverna strana joj je kamenita i okomito se uzdiže iznad doline Krme. Debela peč je ljeti prikladna za lako planinarenje, a zimi za turno skijanje. Sa sjeverne strane po čvrstim i okomitim stijenama izvodi se razno alpinističko penjanje. U prvom redu Debela peč među planinarima poznata je kao prvorazredni panoramski vidikovac. Staza je lagana i nije teška te je stoga vrlo posjećena i ljeti i zimi. Uglavnom, Debela peč  je lijepa  tura za one koji bi htjeli pomirisati zrak iznad dvije tisuće metara.

PRIJEVOZ:

autobus

POLAZAK:

u 04:00 s parkirališta kod hotela “Podravina” u Koprivnici

POVRATAK:

u večernjim satima

PLAN TURE:

Vožnja autobusom do mjesta Rudno polje, odakle započinjemo hodanje planinarskom stazom koja vodi do Blejske koče. Ovdje imamo kratku pauzu, nakon čega slijedi uspon do vrha Debela peč i silazak natrag do Blejske koče. Pauza za ručak po želji – iz ruksaka ili u planinarskom domu. Nakon ručka silazak do Rudnog polja i povratak u Koprivnicu.

PREDVIĐENO TRAJANJE HODA:

Uspon traje cca 3:30 h kroz šumu, pauze po potrebi grupe, duži boravak na vrhu i kod planinarske kuće. Silazak cca 3h uz pauzu.

ZAHTJEVNOST IZLETA / TEŽINA STAZE:

Kondicijska K1 – lagano, tehnička T-1 – nezahtjevno

PLANINARSKA OPREMA:

osnovna planinarska oprema, štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, slojevita odjeća, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama

OBAVEZNI DOKUMENTI:

planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica

PREHRANA – INFORMACIJA:

iz ruksaka ili iz ponude planinarskog doma

CIJENA PRIJEVOZA:

40 € – obavezna uplata kod prijave

OSTALI TROŠKOVI – INFORMACIJA:

Osobni troškovi

PRIJAVE:

četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum)

ORGANIZATOR:

HPD “BILO” Koprivnica

VODIČ NA TERENU:

Bojana Balog: 099/2222-900, pomoćni vodič: Lidija Briški

NAPOMENA:

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.