Dalmacija

Krčmar je šumovito brdo iznad Smiljana s kojeg se pružaju prekrasni vidici na cijelu Liku te na velebitske vrhove. Do vrha vodi strma makadamska cesta uređena kao križni put. Na samom vrhu nalazi se križ. U stijeni vrha uklesano je nekoliko natpisa na glagoljici. U Hrvatskoj planinarskoj obilaznici Krčmar je zamjena za kontrolnu točku 14.2. Oštri Medvjeđak (884 m).

Neprobić je vrh iznad Slanog, blizu državne granice s BiH, s prekrasnim vidikom prema Slanjskoj uvali, otočju Elafiti i otoku Mljetu te Pelješcu. Prema unutrašnjosti lijepo se vide krševita brda Hercegovine, Zavala i dio Popova polja. Na vrhu se nalazi geodetski stup. 

Crni vrh je najviša točka Vilaje, granične planine između Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Izdiže se iznad Prapatnice, naselja smještenog uz borajsku cestu. S vrha se pruža zanimljiv vidik na Dinaru, Svilaju, Kamešnicu, Biokovo, Mosor, Kozjak, Opor, Labišticu i pitoma naselja u podnožju

Lika – Krčmar kod Smiljana  – vrh (773 m), Dalmacija – Vilaja – Crni vrh (739 m), Dubrovačko područje Neprobić – vrh (966 m)

13. – 15. listopad 2023. (petak – nedjelja)

POLAZAK

Autobusom u petak ujutro u 04:00 h s parkirališta pored hotela “Podravina” u Koprivnici. Vožnja, uz zaustavljanja po potrebi, do Smiljana pored Gospića.

POVRATAK

Planiran povratak u Koprivnicu u kasnim večernjim satima u nedjelju

CIJENA PRIJEVOZA

70 € (autobus) – Kod prijave obvezna uplata akontacije od 50 €

OSTALI TROŠKOVI

40 € (2 noćenja) – u cijenu je uključena boravišna pristojba

POTREBNA PLANINARSKA OPREMA

Osnovna planinarska oprema, jednodnevni ruksak, sklopivi štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, slojevita odjeća, gamaše, kapa i rukavice, stvari za osobnu higijenu, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama

OBAVEZNI DOKUMENTI

Planinarska iskaznica i obilaznica, obavezno osobna iskaznica i zdravstvena iskaznica

HPO KONTROLNE TOČKE

Krčmar – vrh (773 m) – Neprobić – vrh (966 m) – Sv. Ilija kod Gradca (773 m) – Vilaja – Crni vrh (739 m)

PRIJAVE I UPLATA

Prijava za izlet i uplata akontacije ili cijelog iznosa četvrtkom od 18 do 19 h u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum) najkasnije do 28. rujna 2023. Ostatak uplate moguće je izvršiti do 12. listopada 2023. Prijave bez uplate akontacije neće se uzimati u obzir. U slučaju odustajanja akontacija se ne vraća osim u iznimnim slučajevima prema Pravilniku Sekcije za izlete.

VODIČ

Renato Rac 098/643-542

PRVI DAN

TEŽINA: K1-T1

PLANINARSKA TURA (2,5 h hoda):  zaseok Miškulini – vrh – stara škola – zaseok Miškulini.

Vožnja autobusom do Gradca prije Ploča. Po dolasku u Gradac gdje noćimo, slobodno za osobne programe, po želji moguće kupanje. Po smještaju u popodnevnim satima uspon na vidikovac iznad Gradaca. Za vlastitu pripremu hrane na raspolaganju su  kuhinje s punom opremom. Sanitarije zajedničke. Cijena noćenja od 20 po osobi po danu plaća se direktno na objektu na odlasku. U neposrednoj je blizini apartmana trgovina.

DRUGI DAN

TEŽINA: K2-T1

PLANINARSKA TURA (6 h hoda):  zaseok Majkovi – stara škola – vrh – zaseok Majkovi

Nakon buđenja doručak i polazak na vrh Neprobić (966 m) odmah iznad Slanog. Staza je srednje zahtjevna zbog dužine puta. Tko ne želi, može ostati u apartmanu/Gradacu do povratka grupe. (Grupa koja ostaje moguć dogovor za uspon na vrh Sv. Ilija odmah iznad Gradca KT HPO 19.6. 773m.

Povratak busom u Gradac uz stajanje u Stonu i na Pelješkom mostu, večera u vlastitom angažmanu i noćenje. Nakon večere slobodno za vlastite potrebe.

TREĆI DAN

TEŽINA: K1-T1

PLANINARSKA TURA (3 h hoda):  Prapratnica – Crni vrh – Prapratnica

Nakon doručka i raspremanja stvari, prijevoz busom do Prapratnice (izlaz Prgomet s autoceste).

NAPOMENA

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

U slučaju lošeg vremena izlet se ne odgađa jedino je moguća korekcija trase i lokacija o čemu će odluku radi sigurnosti planinara donijeti vodič.

Na ovaj izlet nije potrebno nositi vreću za spavanje jer su apartmani dobro opremljeni, u cijenu izleta nije uključena prehrana.

Kondicijska zahtjevnost:

K1 – lagano (visinska razlika manja od 500 m)

K2 – srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)

K3 – teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m) K4 – vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m

Tehnička zahtjevnost :

T1 – nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)

T2 – srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

T3 – zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala – via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina) T4 – vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina