Crnopac

izvor: arhiva fotosekcije

JUŽNI VELEBIT – Veliki Crnopac

Put Malog Princa, Vilinski kukovi

31. 05. – o2. 06. 2019., petak – nedjelja

Crnopac je najjužniji izdanak Velebita, a i jedan od njegovih najatraktivnijih dijelova. To je iznimno krševit teren pun jama, dubokih ponikvi i strmih litica, pravi labirint bijelih vapnjenjačkih kukova. Cijeli taj krški splet pomalo je izdvojen od južnog Velebita pa omogućava široke vidike.

Skupina Tulove grede – Ćelavac pruža se od prijevoja Mali Alan na cesti Lovinac – Obrovac do prijevoja Prezid na cesti Gračac – Obrovac u dužini od 15 kilometara. Ovdje ne nalazimo visoke vrhove, ali ima nekoliko točaka vrijednih pažnje, kao što su Tulove grede, koje su poznate po svojoj slikovitosti i vratolomnim okomicama. Druga atrakcija je niz dolaca koji započinju pod Tulovim gredama, a završavaju kod Prosenjaka. Značajniji vrhovi ove skupine, koji započinju Tulovim gredama (1127 m), su Vilenski vrh (1058 m), Prolog (984 m), a prema ličkoj strani su Četinarica (1180 m) i Ćelavac (1207 m). Jama Mamet nalazi se u kraju poznatijem pod nazivom Vilinski kukovi. Tamo je Felix Baumgartner “skinuo” još jedan rekord, i to u Hrvatskoj! Prvi je i zasad jedini skakač koji je s padobranom skočio u 200 metara duboku jamu Mamet na Velebitu.

TEŽINA

ZAHTJEVNA STAZA – potrebna je dobra psihička i fizička spremnost, te penjačka sposobnost – spretnost zbog hodanja i penjanja na putu za Crnopac i na Putu Malog Princa.

VISINSKA RAZLIKA

oko 1 500 m

Petak, 31. 05. 2019.

Polazak iz Koprivnice u 16 sati s parkirališta kod hotela Podravina preko Vrbovca do Lučkog gdje autocestom, uz jedno kraće zaustavljanje, nastavljamo put do Gornjeg Karina, gdje noćimo u apartmanu.

Subota, 01. 06. 2019.

Ustajanje u 5 sati i doručak. U 5:30 odlazak autima do Prezida gdje ostavljamo aute i započinjemo uspon na Veliki Crnopac (1402 m). Uspon traje oko 2,5 sata. Nakon odmora i uživanja u vidicima, spuštamo se atraktivnim putem prema planinarskom skloništu Crnopac (1140 m), oko 3 sata hoda. Nakon odmora krećemo na atraktivnu kružnu turu Put Malog Princa koja traje oko 3 sata. Vraćamo se do skloništa i nastavljamo se spuštati do auta oko sat i pol, gdje noćimo, a ako neće biti mjesta, noćimo u šatorima. Ukupno hodanja oko 10-11 sati + odmori. Autima se vraćamo do apartmana gdje noćimo.

Nedjelja, 02. 06. 2019.

Ustajanje u 6 sati, doručak, vožnja do Muškovca i nakon toga krećemo planinariti markiranom kružnom stazom kroz kukove pored jame Mamet i kuka Sandal s usponom na Vilinski vrh. Ukupno hodanje oko 6 sati + odmori. Ukupan uspon oko 1000 m. Nakon završetka kružne ture vraćamo se do auta oko 17 sati i polazak iz Obrovca za Koprivnicu. Dolazak oko 23 sata.

Cijena izleta

280 kn (cestarina + gorivo) + noćenje u apartmanu Tia u Gornjem Karinu 130 kn

Prijevoz

automobili (max. 3 auta), 12 planinara uključujući vozače i vodiča

POTREBNA OPREMA

osnovna planinarska oprema (čvrste planinarske cipele), štapovi za hodanje, zaštita od kiše i sunca, hrana i piće po osobnim potrebama, planinarska obilaznica, čeona lampa.

HPO: Veliki Crnopac (1402 m)

Prijave četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum) do 30. 05. 2019.

VODIČ: Tatjana Jurić , 091 / 53 95 152

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.