Cerinski vir

Dok je prvu listopadsku subotu dio vrijednih članova HPD “BILO” proveo na “Aninom vrhu” u pripremama za nadolazeću 29. planinarsku kestenijadu u Podravini, drugi, nešto brojniji dio članstva odlučio je provesti dan u laganoj šetnji Samoborskim gorjem. Naš cilj bio je jedan skriveni slapić naziva Cerinski vir.

Tridesetak članova HPD “BILO“, što mladih, što starijih, uputilo se tog maglovitog jutra put Samoborskog gorja. Po dolasku u mjestašce Smerovišće, magla se razišla, ali oblaci su i dalje bili nad našim glavama.

Nakon kratke pripreme i zagrijavanja hrabro smo krenuli na “najteži” planinarski izlet 2021. godine u organizaciji HPD-a “BILO“. Uspon je krenuo relativno strmo! Ipak je trebalo savladati visinsku razliku od 89 metara. Iako smo se svi brzo zagrijali na usponu isti je trajao kratko i brzo smo se našli na šumskom puteljku.

Dobro zagrijani uživali smo u prizorima koje nam je pružala ranojesenska šuma. Na svakom koraku niknule su gljive, bio je tu pokoji kesten, a i nešto cvijeća se još uvijek opire nadolazećem hladnom vremenu. Usputne vikendice pobudile su interes u nama jer nismo bili sigurni kako vlasnici dolaze do svojih vikendica s obzirom da je puteljak uzak i relativno neprohodan za automobile, a ipak, u svakom dvorištu se našao barem kakav traktorčić.

Samoborski stari grad

Naša šetnja do slapa trajala je tek 25 minuta, a po dolasku do slapa morali smo “opaliti” jednu zajedničku fotografiju. Nekoliko naših planinara nakon fotografiranja i kratkog odmora odlučilo je strmom stazom iznad slapa još malo protegnuti noge dok su se ostali lagano uputili prema planinarskom domu na nešto duži odmor od “napornog” planinarenja.

Za kraj izleta, vodič Ivan nas je odveo u Samobor, pa smo još malo protegnuli noge do starog grada, a zatim na zasluženo dizanje šećera u krvi samoborskim kremšnitama.

Nama je bilo super i veselimo se idućim izletima!

Tekst i fotografije: Dunja Lukavečki