Burni Bitoraj

izvor: www.dinarskogorje.com

GORSKI KOTAR – Bitoraj (1386 m)

29. veljače 2020. (subota)

Vrh Bitoraja je skupina stijena koje strše iznad šumske vegetacije koja prekriva cijelu planinu. Vrh je ujedno jedini vidikovac na Bitoraju. Česta i snažna bura pribavila je Bitoraju i ime Burni Bitoraj. Malo ispod vrha (15′) nalazi se jednostavno drveno planinarsko sklonište Bitorajka. Vidik je orijentiran prema istoku – u dubini se lijepo vidi zanimljiva skupina rastrganih stijena, a u daljini naselja Sunger i Mrkopalj.

TEŽINA IZLETA

K2-T1/T2

VISINSKA RAZLIKA

400-600 m

POLAZAK

iz Koprivnice u 05:00 h s parkirališta kod hotela Podravina. Vožnja autobusom uz jednu kraću pauzu do naselja Vrata. Uspon do vrha Bitoraj preko planinarskog skloništa Bitorajka. Na vrhu poduži odmor i silazak kružnom stazom do naselja Brestova Draga gdje nas čeka bus. U slučaju da nam ostane vremena, uz dogovor sa grupom, kraći obilazak Park šume Golubinjak.

Povratak u Koprivnicu oko 21 h.

PRIJEVOZ

autobus

CIJENA PRIJEVOZA AUTOBUSOM

180 kn po osobi.

POTREBNA OPREMA

obavezno planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena, osnovna planinarska oprema za zimske uvjete planinarenja (čvrste pl. cipele), štapovi za hodanje, zaštita od kiše i hladnoće, slojevita odjeća, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama.

ŽIGOVI HPO

Bitoraj

VODIČ

Renato Rac, 098 643-542

Zbog vremenskih prilika program izleta se može promijeniti ili odgoditi za bolja vremena.

NAPOMENA

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta, s obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

U slučaju lošijeg vremena izlet se ne odgađa, no moguća korekcija trase i lokacija o čemu će odluku, radi sigurnosti planinara, donjeti vodič. U slučaju nevremena, izlet se odgađa, o čemu će pravovremeno biti obavjest.

Kondicijska zahtjevnost:

K1 – lagano (visinska razlika manja od 500 m)

K2 – srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)

K3 – teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)

K4 – vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

Tehnička zahtjevnost:

T1 – nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)

T2 – srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

T3 – zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala – via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)

T4 – vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)