Biokovo

Biokovo – planina s korijenom u moru, a čelom u munjama. Svaki korak do najviših vrhova Biokova, Sv. Jure, Sv. Ilija, Šćirovac bit će nenadmašno nagrađen panoramskim pogledom na more i otoke, Zagoru i bosanskohercegovačke planine. Na biokovskom kamenu podignuto je 87 crkvi i kapelica. Planina uz svoje ponosne visine ima i neslućene dubine. Otkriveno je preko 400 jama i spilja. Neke od njih vječno su pune snijega i leda koji odolijevaju i najvrućem suncu. Biokovo pripada Dinarskom planinskom lancu.

BIOKOVO

Kimet 1536m, Sv. Jure 1762m, Sv. Ilija 1642m, Veliki Šibenik 1467m, Vošac 1421m i Šćirovac 1619m

5. – 8. listopada 2019.

Zajednički izlet HPD BILO i PD PEVEC Koprivnica

TEŽINA:

Kondicijski zahtjevno

POLAZAK:

U 3.00 sata s parkirališta kod hotela „Podravina“. Putovanje od Koprivnice do Makarske autima uz dva stajanja starom D1 cestom.

1. DAN – Ravna vlaška – Kimet 1536m

Planirani dolazak u Makarsku je oko 12h i prvo ćemo pokupiti ključeve od domova (za naše potrebe rezervirali smo dva doma, Dom Vošac i Dom pod Sv. Jure) i idemo Biokovskom cestom do Ravne vlaške (info pult) gde ostavljamo aute i krećemo prema Kimetu. Kimet je najviši biokovski vrh na velikom krševitom prostoru jugoistočno od Sv. Jure. Dominira područjem koje obiluje vrtačama i krševitim grebenima prošaranim mješavinom niske bjelogorične šume, klekovine, naoko travnatim površinama prepunih kamenja, ali i prekrasnog cvijeća. Vršni dio ima oblik istaknutoga grebena s tri izrazitije kamene glavice. Najviša je srednja glavica. Vrh je označen malim kamenim stošcem, na kojem je metalni žig. Duljina staze je oko 3km i potrebno je oko 2,5h hoda do vrha u jednom smjeru. Ukupna visinska razlika je oko 400m i nije zahtjevna ni kondicijski ni tehnički. Nakon silaska odlazimo u domove gdje noćimo.

Prikaz trase: Ravna Vlaška – Kimet

2. DAN – Bast – Sv. Ilija 1642m – Šćirovac 1619m – Mandlova ploča – Bast

Kondicijski i tehnički najzahtjevniji dan. Krećemo rano (u 6 sati već moramo biti u mjestu Bast) jer nas očekuje velika visinska razlika oko 1800m i oko 10 sati hoda (bez pauza). Polazak iz sela Bast koje se nalazi na 300m nadmorske visine. Prvo idemo na Sv. Iliju. Sveti Ilija i njegov hrbat nalaze se sjeverozapadno od središnjega dijela Biokova, a od njega se razlikuje po tome što ima oblik izrazita grebena. Iako je greben malo niži, po slikovitosti stijena i širini vidika ne zaostaje nimalo za skupinom Sv. Jure. Na vrhu je bijela kapela sv. Ilije, sagrađena na starim temeljima. Predviđeno vrijeme hodanja do Sv. Ilije sa pauzama je nekih 5,5h. Na vrhu ćemo napraviti pauzu za odmor i okrepu te nastavljamo prema vrhu Šćirovac. Šćirovac je jedan od najteže dostupnih vrhova u Hrvatskoj i jedna od najteže dostupnih kontrolnih točaka HPO a. To je glomazan vrh strmih strana na sjeverozapadnom dijelu biokovskog masiva. Na nekim kartama vrh je označen imenom Miletnjak. Od Sv. Ilije do Šćirovca nam treba oko 2 sata. Nakon kratke pauze i okrepe spuštamo se strmom i kamenitom stazom preko  Mandlove ploče prema Bastu. Sam silazak bit će jako težak i dug jer ima puno škrapa, a na samom kraju je i sipar. Ovo je jedan od najatraktivnijih i najtežih planinarskih izleta u Republici Hrvatskoj. Planiran povratak u Bast je oko 18.30h. Polazak autima biokovskom cestom nazad u domove i noćenje.

Prikaz trase: Bast – PS Osičine – Sv. Ilija – Ščirovac – Mandlova ploča – Bast

3. DAN – Dom Vošac/Dom pod Sv. Jure – Veliki Šibenik 1467m

Polazak oko 7h. Sama staza nije kondicijski teška i bit će pravi odmor i za dušu i za oči nakon teškog prethodnog dana.

Dužina je oko 6km u jednom smjeru i visinska razlika oko 500m. Veliki Šibenik je jedan od najljepših vidikovaca na grad Makarsku i na makarsku rivijeru. To je jedan u nizu vrhova na rubu stjenovite barijere, dobro vidljiv iz Makarske. Izgovarajući naziv ovoga vrha, mnogi griješe naglašavajući ga kratkosilazno kao i ime grada Šibenika, a ne dugosilazno, kako se ime ovoga vrha izgovara u Podbiokovlju. Sama vršna točka je u šumarku, a 5′ dalje je vidikovac s impresivnim vidikom u dubinu. Predviđeno vrijeme potrebno za ovaj pohod (sa pauzama) je 10h te bi se trebali vratiti do 17h u dom na noćenje.

Prikaz trase: Vošac – Lokva – Veliki Šibenik – Lokva

4. DAN – Dom Vošac/Dom pod Sv. Jure – Sv. Jure 1762m i Vošac 1421m

Pošto ćemo biti podjeljenji u dvije grupe (ako će biti prijavljeno više od 24 planinara) te će jedna grupa spavati u Domu na Vošcu, a druga u Domu pod Sv. Jurem. Za zadnji dan je planirano da grupa iz doma na Vošcu ide na pohod na Sv. Jure, a grupa iz doma pod Sv. Jure na pohod na Vošac. Planirano vrijeme pokreta je oko 8h. Za sam pohod svake grupe je oko 3 sata.. Planirani povratak u Koprivnicu je oko 22h.

Prikaz trasa:

Trasa: Vošac – Sv. Jure (zanemariti dio od Makra)

Sve .GPX datoteke trasa možete preuzeti ovdje. Datoteke možete otvoriti u Android aplikaciji Viewranger ili sličnoj

OPREMA

Kompletna planinarska oprema, hrana, tekućina po potrebi (min. 2 L po danu) ,osobni dokumenti, planinarska  iskaznica, mobitel, fotić, lijekovi (ako se koriste), vreća za spavanje…obavezno uzeti naglavnu lampu. Preporučam da uzmete dva ruksaka, jedan veći koji će ostati u autu odnosno u domu i jedan manji (20tak l) sa kojim ćemo hodati…

DOMOVI

Kao što je gore navedeno rezervirali smo dva doma… za potrebe planinara HPD Bilo Planinarski dom Vošac, a za potrebe planinara PD Pevec Planinarski dom pod Sv. Jurem. Noćenja su 50,00kn u oba doma… Potrebna je vreća za spavanje jer se spava na madracima. Domovi su opremljeni strujom i pećima na drva ali nisu opremljeni hranom te je treba uzeti sa sobom kao i vodu. Ukoliko će se prijaviti manje od 24 planinara svi ćemo biti smješteni u Planinarskom domu Vošac.

HRANA I PIĆE

Hranu i vodu treba uzeti samo za prva dva dana jer drugi dan, kad se vraćamo sa Sv. Ilije i Šćirovca, stat ćemo negdje u Makarskoj te kupiti sve potrebno za slijedeća dva dana.

CIJENA PRIJEVOZA

Za članove HPD Bilo 400,00kn, a za članove PD Pevec svaki auto dijeli troškove razmjerno broju putnika

PRIJEVOZ

Autima, zavisno od broja prijavljenih trebat ćemo vozače

CIJENA NOĆENJA

50kn po noći odnosno 150,00kn

Ulaznica za Park prirode Biokovo:

25,00kn dnevna karta za planinare (ne zaboravite uzeti Planinarsku iskaznicu)

Prijave i uplate vodiču najkasnije do 03.10.2019.. četvrtkom u 18.00 sati u u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum)

VODIČ

Roman Horvatić +385 99 284 9678

Pomoćni vodiči:

Bojana Balog

Ranko Gregurek

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.