HPD “BILO” obilježilo 90 godina djelovanja

HPD „Bilo“ Koprivnica je prošle subote, 14. travnja 2018. godine, održalo svečanost povodom svog devedesetog rođendana. Točnije, Društvo je osnovano 8. ožujka 1928. godine kada je nekolicina planinara i zaljubljenika u prirodu osnovalo podružnicu Hrvatskog planinarskog društva pod imenom „Bilo“.

Voditeljica programa Marica Filipić

U Podravkinoj dvorani skupili su se planinari „Bila“ te njihovi gosti i uz prigodan program obilježili ovu vrlo značajnu obljetnicu. Planinarima su se pridružili potpredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, predstavnik stanice HGSS Koprivnica, predstavnica dječjeg vrtića Tratinčica, predstavnik Ogranka Matice Hrvatske u Koprivnici, HPD MIV Varaždin, PD Pevec iz Koprivnice, PD Medveščak iz Zagreba.

Program je vodila članica „Bila“ Marica Filipić počevši svečanost uvodnim govorom te opširnim osvrtom na povijest Društva. Zatim se prisutnima obratio predsjednik Društva Ivica Kušek te se osvrnuo na napredak u radu Društva te crticama iz prošlosti već vremešnog ali živahnog „Bila“. Pozdravne govore su održali i gosti pa su se za govornicom izmijenili potpredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, kćer pokojnog dr. Milivoja Kovačića, dugogodišnjeg predsjednika i počasnog predsjednika Društva Antonija Kovačić, predstavnica PD „Medveščak“ iz Zagreba te predstavnica HPD „MIV“ iz Varaždina.
Svečanosti su svoj doprinos dali vrlo talentirani učenici OŠ Đuro Ester svojim recitacijama. Šimun Benedikt Kopričanec recitirao je „Pjesmu koprivničkih planinara“ i otpjevao pjesmu „Plove soze“, a Ema Begić igrokaz „Riblji radio“. Poseban „kajkavski štih“ cijeloj svečanosti dao je „Bemian“ duet, Ankica i Miroslav Betlehem izvedbama kajkavskih pjesama od kojih su neke uglazbljeni stihovi pjesnika Paje Kanižaja.

Ivana Kolar primila je plaketu HPS-a

Svečanosti je prisustvovala i Branka Vrabec, dugogodišnja tajnica Društva koja je lani HPD-u „Bilo“ donirala vikendicu koja se sada službeno zove Planinarska kuća „Anin vrh“. Plava tabla s imenom nas čeka u HPS-u a kuća se već nalazi na popisu HPS-a.
Društvo je vrlo aktivno, trenutno broji oko 350 članova, a da bi tako dugo opstalo zaslužni su mnogi članovi kroz godine svojim većim ili manjim volonterskim radom u HPD „Bilo“, prema mogućnostima i afinitetima.
Komisija za odlikovanja HPS-a članovima zaslužnim za razvoj i promicanje planinarstva dodjeljuje priznanja. Jadranka Čoklica, potpredsjednica HPS-a u ime Hrvatskog planinarskog saveza je uručila priznanja slijedećim našim članovima:

Brončani znak od članova su primili: Bukvić Josip, Španiček Karolina, Slukić Ljiljana, Filipić Marica, Rac Renato, Medvarić-Bračko Ružica i Jurić Tatjana. Posebno smo ponosni što je brončani znak dobila i Sekcija mladih planinara, čije je priznanje preuzeo njen voditelj Miroslav Kanisek.

Srebrni znak dodijeljen je: Genc Antonija, Majerus Boris, Burić Ivan, Kanižaj Josip, Magdić Neven i Škundrić Slobodanka.

Zlatni znak primili su: Aleksa Miroslav,Kanisek Miroslav i Pandurić Mladen.

Plaketu HPS-a primili su: Kolar Ivana i Kušek Ivica.
Predsjednik HPD „ Bilo“ je također uručio priznanja članovima Društva koji se se vrlo aktivno odazivaju radnim akcijama i drugim aktivnostima rada Društva kojih ima mnogo iako se to možda na prvi pogled ne vidi. Rad Društva zapravo počiva na volonterskom radu. Također su uručene Zahvalnice Društvima i Organizacijama koje svojim donacijama potpomažu rad Društva i njegove
aktivnosti.

U ime članova koji su primili priznanja od HPS-a zahvalio je Renato Rac prigodnim govorom, dok je u ime članova koji su primili priznanja za svoj volonterski rad od HPD „Bilo“ zahvalila Ružica Nestić. Ružica je također zahvalila i svim donatorima.
Nakon svečanosti slijedilo je druženje uz domjenak te fotografiranje. Odlična prilika za male planinarske razgovore i dogovore!

Tekst: Jadranka Čiček

Fotografije: Neven Adamović i Dunja Lukavečki