BIJELE STIJENE – VIHORAŠKI PUT

Izvor: hpdrunolist.hr

Vrh Bijelih stijena (1335 m)

03. srpnja 2021., subota

Bijele stijene su dio masiva Velike Kapele i zajedno sa Samarskim stijenama imaju status strogog rezervata prirode. Uspon na Bijele stijene za neke je, a i za mene osobno, jedna od najatraktivnijih planinarskih staza u Hrvatskoj jer priroda je ovdje stvorila galeriju nevjerojatnih krških oblika. Jedan od najpoznatijih simbola Bijelih stijena su tzv. Prsti, prekrasne uske šiljate stijene. Malo gdje se priroda tako vješto poigrala prirodnim fenomenima kao u području Bijelih stijena. U kamenu priroda je formirala muzej kraških oblika – izmjenjuju se oblici vrata, arkada, stolova, tornjića, čunjića, amfiteatara, prsti, piramida, katedrala što se okomito uzdižu nad dubokim ponorima, gdje se stidljivo stišću male, zelene udoline koje se opet uzdižu u bogate gotičke, ljuskaste, prstenaste stijene.

TEŽINA:

Zahtjevna staza

POLAZAK:

03. srpnja 2021. (subota) u 05:00 sati s parkirališta kod hotela “Podravina”.

USPON:

Vihoraški put: Ratkovo sklonište – Ljuska – Zelena dolina – planinarska kuća Bijele stijene (6h + odmor)

Ova staza je iznimno teška i naporna, prema nekim informacijama to je jedan od najtežih putova u Hrvatskoj. Put je dijelom osiguran sajlama, pa se zbog toga staza preporučuje samo iskusnijim planinarima. Polazna točka izleta Vihoraškog puta počinje sa 13. kilometra u Mlečikovu lugu, uz posjet Ratkovom skloništu, nakon čega krećemo na Vihoraški put.

SILAZAK:

Begova staza – Klanac kostura – šumska cesta – 13. kilometar (1.30 h + odmor)

Nakon odmora kod planinarske kuće i planinarskog skloništa Miroslav Hirtz, vratit ćemo se Begovom stazom do šumske ceste, kojom ćemo natrag doći do naše polazne točke.

HPO:

Vrh Bijelih stijena – 1335 m (HPO 8.7.)

OPREMA:

Osnovna planinarska oprema, hrana, tekućina po potrebi (min. 1,5 l), osobni dokumenti, planinarska iskaznica, mobitel, fotoaparat, lijekovi (ako ih koristite)

CIJENA IZLETA:

180 kn – vozači ne plaćaju, a ostali plaćaju navedeni iznos vozaču prije puta.

TRAŽI SE JOŠ VOZAČA KOJIMA JE IZLET U CIJELOSTI PLAĆEN

PRIJEVOZ:

Osobnim automobilima

Prijave vodiču najkasnije do 01. srpnja 2021. četvrtkom u 18:00 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum).

VODIČ:

Ranko Gregurek +385 98 641 733, rgregure@gmail.com

POMOĆNI VODIČ:

Roman Horvatić

Izlet se održava uz pridržavanje svih trenutnih epidemioloških mjera i preporuka. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, izlet se odgađa!

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.