Baške Oštarije – Otkazano

foto: Roman Horvatić

Zbog izuzetno lošeg vremena izlet se OTKAZUJE. Molimo sve koji su uplatili izlet neka dođu po svoj novac četvrtkom u 18.00 u prostorije društva.

Kiza (1274m) – Ljubičko Brdo (1320m)

Subota 23. rujna 2023

Kiza – je atraktivan vapnenački greben u kojem se isprepleću brojni okomiti kukovi različitih oblika. Greben je dugačak oko 2 kilometra, a na njemu je nekoliko istaknutih kukova (žuti kuk, Vranji kuk, Grabar…), dobro vidljivih od Kubusa na Oštarijskim vratima.   S vrha Kize otvoren je vidik na sve strane. Nadomak su, u smjeru sjeveroistoka, Grabar i Kuk od pećica, a između njih nešto dalje Metla, Sklopina i bliže Kuk od Karline i Medvjeđi kuk (zapadni dio Ljubičkog brda). Za dobre vidljivosti na obzoru od sjeveroistoka do istoka vidimo vrhove Ličke Plješivice. Južno od Kuka od Karline naziru se na obzoru vrhovi juž. Velebita viših od 1700 m (Babin i Vaganski vrh). Odmah do njih i bliže je Visočica, pa niz vrhova jugozapadno od Rizvanuše i Brušana, nastavno Konjevača i V. i M. Sadikovac preko hrbata Sladovače do Ure i Kubusa. Uz obalu se proteže Pag, a iza njega na morskom obzoru Dugi otok, Molat, Ist, Olib i Silba, a jugozapadno Lošinj i Cres. Sjeverozapadno su vrhovi i gore srednjeg Velebita: Velinac, Budakovo brdo, Bačića kuk – ispred njega protežu se veličanstveni Dabarski kukovi, Matijević brijeg, Šatorina i Lisac, Laktin vrh i Javornik, a između njih nazire se i Veliki Kozjak.  Metalni žig Kize nije na vrhu, nego na stijeni uz rub vršne livade (5′ prije vrha, na mjestu odakle se prvi put pruža vidik na nazubljeni niz Dabarskih kukova). Zbog položaja u stijeni do žiga je manje iskusnim planinarima teško doći pa se oni mogu fotografirati pod stijenom na kojoj se nalazi tuljac sa žigom.

Ljubičko Brdo – Ljubičko brdo uzdiže se povrh izvora potoka Ljubice (otud mu ime), zatvarajući sa sjeverne strane oštarijsko polje. Niže padine obrasle su šumom do polovine visine, a iznad toga je travnati pojas, dok se na sjeverozapadnom dijelu brda nalaze slikovite okomite stijene (Medvjeđi kuk, Božin kuk i Kuk od Karline plane). Vrh je travnat, a na njemu je jednostavan drveni križ. Ta krševita vapnenačka cjelina završetak je stjenovita grebena što se spušta jugoistočno od Ljubičkog brda. Pozornost promatrača posebno privlači stjenoviti Filipov kuk (1055 m) koji je dio Ljubičkog brda i ujedno najjužniji stjenoviti kuk u nizu Dabarskih kukova.  Dva su žiga na velikoj stijeni pod vršnim grebenom oko 50 m prije križa (jugoistočno od njega). Jedan žig PPV zacementiran je na stijenu uz put, a drugi je nešto niže na stijeni uz u rupi “skrivenog” upisnog tuljca. eć izlaskom iz šume na kameniti i travnati hrbat Ljubičkoga brda neometan je vidik na sve strane. Na sjeverozapadnom dijelu brda su gole stijene Medvjeđeg i Božina kuka i Kuka od Karline plane, a jugoistočno stjenoviti Filipov kuk, koji je također dio Ljubičkog brda i ujedno najjužniji stjenoviti kuk u nizu Dabarskih kukova. S travnatog vrha na kojem je jednostavan drveni križ prema jugu vidik je na Veliki Sadikovac, prema jugoistoku na Konjevaču i u daljini Visočicu. Na istočnoj strani su već spomenuti Filipov kuk, te Crni vrh i Metla. Na sjeverozapadnom obzoru su Laktin vrh, Lisac i u daljini Šatorina.

PRIJEVOZ

Autobus

CIJENA IZLETA

30€ – uplaćuje se prilikom prijave, na listu se upisuje nakon uplate

POLAZAK

U 5.00 h s parkirališta kod „Kuglane“ u Koprivnici

POVRATAK

Povratak u Koprivnicu u kasnim večernjim satima

PREDVIĐENO TRAJANJE HODA / VISINSKA RAZLIKA /DUŽINA TRASE

Baške Oštarije-Kiza trajanje hoda 2-3 sata + pauze / Visinska razlika 300 m /dužina trase 3,24 km

Kiza-Ljubičko brdo trajanje hoda 2-3 sata + pauze / Visinska razlika 220 m/ Dužina trase 3,66 km

Ljubičko brdo-Filipšov kuk-Baške Oštarije trajanje hoda 2-3 sata / Visinska razlika 370 m / Dužina trase 2,81 m

TEŽINA STAZE / ZAHTJEVNOST IZLETA

Kondicijska zahtjevnost K3 – zahtjevno / Tehnička zahtjevnost T2 – umjereno zahtjevno

POTREBNA PLANINARSKA OPREMA

Osnovna planinarska oprema, štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, slojevita odjeća, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama

OBAVEZNI DOKUMENTI

Planinarska iskaznica, osobna iskaznica i zdravstvena iskaznica

PREHRANA

Hrana i piće iz ruksaka

OSTALI TROŠKOVI

Prema vlastitim potrebama na stajalištu

PRIJAVE

Četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum)

VODIČ

Leopold Stipić, mob: 098 407-067

NAPOMENA

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti