Zelena čistka 2019

izvor: stichtingmilieunet.nl

POVODOM GLOBALNOG POKRETA GRAĐANSKE INICIJATIVE “ZELENA ČISTKA”

AKCIJA ČIŠĆENJA NEPRAVILNO ODBAČENOG OTPADA

LOKACIJA: PRVA ŠUMARSKA BARAKA NA VINICI

SRIJEDA, 17. TRAVNJA 2019. U 14:00 SATI

Deveta je godina kako aktivno sudjelujemo u akciji čišćenja naših šumskih staza i planinarskih puteva od nepravilno odbačenog otpada kojeg odlažu nesavjesni građani i s ponosom smo dio globalne građanske inicijative “Zelena čistka”. Ove je godine akcije predviđena za 12. travnja (petak). Akcija je prijavljena i dio je globalnog pokreta “Zelena čistka” koji se provodi u cijeloj zemlji.

Pozivamo vas na 9. za redom zelenu čistku koju, kao građanska inicijativa, organiziramo s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu smeća koje sugrađani bacaju u oblizne šumarke i šumske jarke. Kako su problemi zbrinjavanja smeća veći od onih koji nam se prezentiraju, za očekivati je u budućnosti još više otpada koji neće završiti na odlagalištima otpada, već u jarcima i obližnjim šumarcima koji su naš životni prostor i životni prostor naše djece. Razlozi ove pojave je nerješavanje sustavnog zbrinjavanja otpada koje polazi od same države i koja je sve probleme prebacila na lokalnu samoupravu koja nije u mogućnosti riješiti i preradu ili prodaju sakupljenog otpada te problem zbrinjavanja kontinuirano sa sobom nosi i stalno povećanje troškova zbrinjavanja smeće, što u konačnici smanjuje kvalitetu organizacije odvoza i zbrinjavanja sakupljenog otpada na kućnom pragu te on pronalazi put do obližnjih šumaraka i šumskih jaraka. Stoga je potreba za osvješćivanje javnosti još značajnija nego je to bila u proteklom razdoblju te vas molim da se odazovete u što većem broju radi slanja jasne poruke javnosti o tvz. Napuljskom problemu koji nije daleko od našeg kućnog praga.

Jedna od lokacija koja je ove godine određena nalazi se na području šume Dugačko brdo, odnosno okolica prve šumarske barake na Vinici.

Mjesto okupljanje je kod prve šumarske barake na Vinici od 13:30 do 14:00 sati. Poželjan je vlastiti prijevoz (za hrabre i odvažne bicikl ili cipelcug) ili riješiti prijevoz zajedničkim dogovorom u prostorijama društva. Akcija čišćenja traje cca 3 sata.

U slučaju lošeg vremena (vjetar, naoblaka ili lagana kišica) akcija se NE ODGAĐA.

Sa sobom ponesite zaštitne rukavice, odjenite dugu odjeću, obujte čvrstu obuću i ponesite malo dobre volje!

Sve upite šaljite na email zdenko.loncaric@gmail.com ili na kontakt: Zdenko Lončarić 098/209-381, Marina Juratović 099/4367-666.