Strahinjčica

Strahinjčica, 2013. god.
Strahinjčica, 2013. god.

Planina se prostire od zapada prema istoku između potoka Krapinice na zapadnoj strani, Krapine na južnoj strani, Velikog i Sutinskog potoka na istočnoj strani. Od Ivančice je dijeli klanac Očura, a od Brezovice klanac Sutinsko. Njezina duljina iznosi oko 21 km, a širina sa bočnim brežuljcima od 10 do 12 km, dok se širina grebena kreće od 1 do 4 km.

       Nema izrazitog vrha a najviša kota – 846 metara nalazi se na sjevernom grebenu nekoliko metara od stabla velike bukve. Kako je vrh – greben obrastao visokim stablima bukve sa njega nema dobrog vidika. U profilu glavnog grebena od zapada prema istoku ističe se nekoliko uzvisina – vrhova: Slon 445 m, Gorjak 678 m, Goleš 685 m, Sušec – 846 m i Sekolje 738 m, a dalje od planine uzdižu se brdo Sv. Jakova – 474 m i Veternica – 511 m.

       Iz grebena tu i tamo strše visoke stijene (Jelenske pećine) i kameni stupovi koji strmoj gori daju alpski izgled. Planina – gora ima izrazite crte visokog gorja – veliku strminu i duboko usječene jaruge i klance koji u nekoliko krakova vode do njezinog podnožja. Počeci posjećivanja Strahinjčice vezani su za početak razvoja planinarstva u Hrvatskoj (prvo markiranje 1892. godine, prokrčenje puta na Goleš 1899. godine).

 

Sušec (846 m)

10.02.2018., subota

VISINSKA RAZLIKA

600 m

 

TEŽINA

Lagana staza (nekoliko uspona s većim nagibom, postoji velika vjerojatnost zimskih uvjeta: snijeg, led i hladnoća)

 

POLAZAK

7.00 sati s parkirališta kod hotela „Podravina“. Putovanje od Koprivnice, preko Lepoglave, do Krapine i mjesta Podgora gdje ćemo započeti uspon.

 

USPON

(oko 3 sata + odmor) Od parkirališta krećemo dionicom “Kajbumščakovog puta (K)” preko Slona i Goleša do Planinarske kuće na Strahinjčici (618 m). Do vrha Sušec (846m) imamo još oko pola sata hoda. Nakon povratka s vrh imati ćemo odmor kod planinarske kuće. Kuća je zatvorena zimi.

 

SILAZAK

(2 sata + odmor) Od planinarske kuće se spuštamo do Krapine gdje je predviđeno vrijeme za odmor. Povratak oko 19.00 sati.

 

CIJENA IZLETA

za članove 60 kn

 

PRIJEVOZ

autobus

 

POTREBNA OPREMA

osnovna planinarska oprema, zimska obuća i odjeća

 

DOM

Planinarski kuća na Strahinjčici (6180m) –  zatvoren

 

HPO

Strahinjščica – vrh Sušec (846 m)

 

Prijave i uplate vodiču najkasnije do 08.02. četvrtkom u 18.00 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum)

 

Vodič

Boris Majerus

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.